2024. 08. 3. szombat

Hermina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • A Postai Világnapon a jövő év bélyegújdonságairól

A Postai Világnapon a jövő év bélyegújdonságairól

A Magyar Posta alkalmi és forgalmi bélyegei 2011-ben

A Magyar Posta jövő évi bélyeg-kibocsátási tématervét a magyar társadalom- és kultúrtörténethez kapcsolódó évfordulók, események megjelenítése valamint a gyűjtők által kedvelt sorozatok folytatása határozta meg.

Születésének 100. évfordulója alkalmából a Magyar Posta bélyegkibocsátással köszönti a könyvkiadó Püski Sándort, Bibó Istvánt, a harmadik Nagy Imre-kormány államminiszterét; előadóművészeink közül Kiss Manyit, Básti Lajost és Gács Rezsőt (Rodolfót). Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója tiszteletére a zene világnapján pedig bélyegblokk jelenik meg.

A Pécsi Pannon Filharmonikus Zenekar bicentenáriuma alkalmából szintén bélyeget bocsát forgalomba a Magyar Posta; a Művészetek sorozat 2011. évi két címletén pedig – születésük 150. évfordulója alkalmából – Rippl Rónai József és Koszta József festőművészek munkássága előtt tisztelgünk a múzeumok világnapján. Ugyanezen a napon, május 18-án, jelenik majd meg két címlet Múzeumok kincsei elnevezéssel.

2011. első felében az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét hazánk látja el. A jeles alkalomra forgalmi bélyeget jelentet meg a Magyar Posta. A Visegrádi Együttműködés 20. évfordulója alkalmára pedig, 2011. február 11-én, közös bélyeg-kibocsátását terveznek Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia nemzeti postái.

2011-ben az EUROPA bélyegkisív témája az erdők. A Magyarország állatvilága sor és blokk bélyegképein a hazánkban honos lepkekülönlegességek lesznek láthatók. A Magyarország flóráját bemutató bélyegsorozat első két címletén pedig a fontos alma és a macskafej körte őshonos gyümölcseink jelennek meg.

Vallástörténet témában, Szent Márton pannóniai születésű (Savaria) tours-i püspök tiszteletére Szent Márton ünnepén, november 11-én jelenik majd meg postabélyeg.

1951. április 12-én indult útnak Bajkonurból a világűrbe Jurij Alekszejevics Gagarin a Vosztok–1-gyel. Az 50. évforduló köszöntéseként szintén reprezentatív bélyegblokk kerül a postákra.

Ebben az esztendőben ismét Budapest ad otthont a Tudomány Világfórumának. Az eseményt a Magyar Posta hagyományosan postabélyeg kibocsátásával népszerűsíti.

2011-ben alapításának centenáriumát ünnepli a Vasas Sport Klub, melynek tiszteletére szintén postabélyeg jelenik meg.

A hagyományok szerint a Bélyegnaphoz kapcsolódóan kétcímletű bélyegsorozat és a szervezett hazai bélyeggyűjtés támogatására feláras bélyegblokk kerül majd forgalomba. A 84. Bélyegnapot 2011. április 8-án Balatonfüreden ünnepli a Magyar Posta. Ugyanezen a napon jelenik majd meg az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatására szintén egy feláras bélyegkisív, melynek témája a Budapesti Városligeti Park.

A forgalmi bélyegeink között a már megszokott témák természetesen szintén sorra kerülnek 2011-ben, így a Húsvét, Karácsony, Magyar népművészet, Bútortörténet és Védett hazai virágok témában tervez bélyeg-kibocsátást a Magyar Posta.

Idegenforgalom témakörben a 750 éves Sátoraljaújhely és a Gödöllői Királyi Kastély kerülnek forgalmi címletre, és a hazai egészségturizmus népszerűsítése érdekében híres gyógyfürdők bemutatását kezdjük meg.

A Gyermekmentő Szolgálat tiszteletére szintén feláras postabélyeg kerül a postákra 2011-ben. A felárból befolyó összeget a Magyar Posta a Gyermekmentő Szolgálat részére utalja majd át.

Az alkalmi témákat illetően 2011-ben 23 bélyeg, 4 blokk és 2 kisív kibocsátása szerepel a Magyar Posta programjában. A tervezett össznévérték 11.400 forint lesz, mely 300 forint összegű felárral egészül még ki. A forgalmi bélyegek címletszámát és össznévértékét az évközi forgalmi igények befolyásolják.

A bélyegek grafikai színvonaláért a Bélyeg-kibocsátási Művészeti Tanácsadó Bizottság felel. A Magyar Posta által felkért, külső szakértőkből álló testület feladata a bélyegtervek szakmai, művészeti, nyomdai szempontok alapján történő értékelése.

A Magyar Posta szakemberei által összeállított jövő évi témajavaslatokat a Bélyeg-kibocsátási Témakijelölő Tanácsadó Bizottság tagjai, a bélyegkibocsátást felügyelő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselője, külső szakértők, a gyűjtők, kereskedők képviselői valamint a Bélyegmúzeum igazgatója véleményezték. A 2011. évi, alkalmi és forgalmi bélyeg-kibocsátási tématervet dr. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter hagyta jóvá.

 

 

Dátum

Alkalmi bélyegek

2011

bélyeg

blokk

kisív

feláras blokk

feláras kisív

Február 4.

Jeles magyarok: 100 éve született Püski Sándor

1

 

 

 

 

Február 11.

Cseh-lengyel-magyar-szlovák közös kibocsátás:

A Visegrádi Együttműködés 20. évfordulója

1

 

 

 

 

Március 16.

100 éves a Vasas Sport Klub

1

 

 

 

 

Március 28.

Magyar előadóművészek: 100 éve született Kiss Manyi

1

 

 

 

 

Március 28.

Magyar előadóművészek: 100 éve született Básti Lajos

1

 

 

 

 

Március 28.

Magyar előadóművészek:

100 éve született Gács Rezső (Rodolfo)

1

 

 

 

 

Április 8.

Ifjúságért 2011: Budapesti Városligeti Park

 

 

 

 

1

Április 8.

84. Bélyegnap

2

 

 

1

 

Április 12.

50 éve járt először ember az űrben

 

1

 

 

 

Május 9.

EUROPA 2011: Erdők

 

 

1

 

 

Május 9.

Magyarország állatvilága 2010: Lepkék, pillangók

4

1

 

 

 

Május 9.

Magyarország flórája 2010: Gyümölcsök

2

 

 

 

 

Május 18.

Művészetek 2010:

150 éve született Koszta József és Rippl-Rónai József

2

 

 

 

 

Május 18.

Magyar múzeumok kincsei

2

 

 

 

 

Május 20.

200 éves a Pécsi Pannon Filharmonikus Zenekar

1

 

 

 

 

Június 21.

Jeles magyarok: 200 éve született Liszt Ferenc

 

1

 

 

 

Augusztus 8.

Jeles magyarok: 100 éve született Bibó István

1

 

 

 

 

November 3.

Tudomány Világfóruma 2011

1

 

 

 

 

November 11.

Vallástörténet: Szent Márton

1

 

 

 

 

 

Tartalék, előre nem látható rendkívüli eseményekre

1

 

 

 

 

Összesen:

 

23

3

1

1

1

 

 

Forgalmi bélyegek

2011

750 éves Sátoraljaújhely

Bútortörténet

Egészségturizmus – Gyógyfürdők

Gödöllői Királyi Kastély

Gyermekmentő Szolgálat

Húsvét

Karácsony

Magyar népművészet

Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnöke

Védett hazai virágok

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek