2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Egészséges élelmiszert az iskolai konyhákba!

Ez az egyik legfontosabb program pontja Kovács Gyula a Jobbik Magyarországért Mozgalom 4. sz. választókörzet Görömböly, Tapolca képviselőjelöltjének, amelyen nem csodálkozhatunk hiszen négy gyermeke van. Erről a programról is beszélgettem vele többek között, amely a mezőgazdasághoz, az egészséges életmódhoz, s a munkahelyteremtéshez is kapcsolódik.
– Az egészséges, környezetbarát jellemzően helyi termékként előállított bio(öko) termékek fogyasztásának népszerűsítése és termelésének ösztönzése kiemelt jelentőségű. Fel kell hívni a figyelmet arra is, hogy milyen veszélyekkel terhelt a mezőgazdasági termelés a genetikailag módosított szervezetek (GMO) Európai térnyerése következtében. A magyar kormánynak a rövid- és hosszú távú tervei készítésénél messzemenőkig figyelembe kellene venni és előnyben kellene részesíteni a biotermelést és más természetkímélő mezőgazdasági termelési módokat, egyben megakadályozva az ország mezőgazdasági exportpiacainak összeomlását is. Erre vonatkozóan sajnos több negatív példa is rendelkezésre áll a világ országaiból.
Több település, de egész régiók is kinyilvánították GMO mentességüket, illetve azt, hogy mentesek kívánnak maradni. Hazánkban ezt eddig 2 régió deklarálta: a Nyugat-dunántúli és a Dél-dunántúli. Észak-moi. Biokultúra Egyesület elkészített egy szakmai anyagot, melyet a Regionális Fejlesztési Tanács elé kívánunk terjeszteni, annak érdekében, hogy az Észak-magyarországi Régió felelős döntéshozói munkáját segítsük és hazánkban harmadikként régiónk is nyilvánítsa magát GMO mentes régióvá.
Az ökológiai gazdálkodást és a biotermékeket még mindig csak üzleti értéke után ítélik meg, amely eltorzítja a valós képet, ugyanis profittermelő képessége mellett figyelmen kívül hagyják az ágazat társadalmi hatásait, amely a környezetvédelemre, a foglalkoztatásra, a helyi erőforrások kihasználásra is hat.

– Hogyan kapcsolódik ez a Jobbikhoz?

– A Jobbik támogat minden olyan civil kezdeményezést, amely segíti környezetünk védelmét, megóvja az egészségünket vagy/és alapot szolgáltat a  családi gazdaságoknak, melyen keresztül javulhat  a foglalkoztatás. Támogat minden, olyan kezdeményezést, amely alternatívát jelent azoknak a tehetséges magyar embereknek, akik minimálbérért dolgoznak a multikban vagy más egyéb helyen.

– Miért jobb a helyi élelmiszer?

– Mert közel van és a szállítójárművek nem szennyezik hosszú kilométereken át a levegőt és az élelmiszer sem szennyeződik.
A közelség miatt lehetősége van a fogyasztónak személyesen megismerni a termelőt. Ez a bizalmi bázis lesz majd a záloga a hosszútávon megvalósuló kölcsönös kapcsolatnak és egymásrautaltságnak. Jól ellenőrizhető a minőség és a feltételrendszer megvalósulása.
Be lehet vonni a termelésbe a pl: a gyerekeket oktató, nevelő célzattal.Biztonságos a szülők nyugodtak lehetnek, hogy a gyerekek az iskolában egészségesen táplálkoznak.Valódi Munkahelyet teremt és nem csak egy statisztikai adatot hoz létre.A termelésbe szeretném bevonni Görömböly erős termelői közösségét a környékbeli gazdálkodókat, élelmiszer előállítókat és egyben várom a jelentkezésüket is.
Várom továbbá azon iskolák, közintézmények jelentkezését, akik az étkeztetést helyi, egészséges beszerzési forrásra szeretnék alapozni. Az Észak-moi. Biokultúra Egyesület vállalja a közvetítést és a szakmai felügyeletet.

– Év elején a közbeszerzési törvény változása legálissá tette a közintézmények közvetlen termelőtől történő árubeszerzését, így ez a gond megoldódik…

– Igen, de például a törvény kihirdetése előtt néhány nappal a Miskolc Holding 5 évre leszerződött bizonyos beszállítókkal, hogy ezen idő alatt ők lássák el a közintézményeket áruval.
Ez ellen, mint Jobbikos képviselőjelölt és családapa határozottan tiltakozom, milyen alapon mondja meg egy cég, hogy a gyermekeink mit egyenek. Követelem továbbá, hogy ezeket a szerződéseket mondják fel és bízzák az iskolákra, szülőkre, hogy mit, honnan és mennyiért akarnak beszerezni a konyhákra.
A helyi élelmiszerek bevezetésén az áru termelőtől-fogyasztóig tartó útjának megszervezésén kb. egy éve dolgozunk kollégáimmal.
Tervünket mindenképpen meg fogjuk valósítani, mert a gyermekeink egészsége és élete a tét. Amennyiben október 3-án a görömbölyi és tapolcai honfitársaim megválasztanak azonnal nekilátunk az igazi „menzareformnak”.

– Miskolctapolca is a választókerületéhez tartozik. Mit tud igérni az itteni lakosoknak, az egyik legégetőbb kérdés, a strand újjáépítése ügyében?

-A polgárok ide strandot akarnak, nem szállodát az már van bőven, inkább a meglévő, üzemen kívülieket kellene beindítani! A szülők nem akarják a gyerekeiket mindíg Tiszaújvárosba és Hajdúszoboszlóra utaztatni egy kis kikapcsolódásért.
A strand fejlesztését összhangban kell végrehajtani a Barlangfürdő folyamatos fejlesztésével, lehetne annak integrált része (azt nem kifelé az őspark rovására kell bővíteni, hanem befelé a sziklába, abban rejlik annak a varázsa!). A régi kőbánya kihasználásával az őspark, csónakázótó, hejő-patak és Hejő-liget kreatív bevonásával alkothatna a strandfürdő egy egységes egészet.
A jelenlegi és a volt városvezetők mind sorra elvárták, hogy a polgárok legyenek lokálpatrióták, de mitől legyenek azok, amikor a beruházásokat mindég idegenek kapták meg, akik persze ráadásul máshova adóztak.
A miskolci, tapolcai embereket meg kell kérdezni, hogy mit szeretnének, meg kell kérdezni, hogy esetleg hajlandóak lennének e befektetni saját településükön egy ilyen beruházásba!
Ezek az emberek igényesek, terveik, munkájuk eredménye bőségesen meg fog majd felelni az idegenforgalmi elvárásoknak is. Helyi vállalkozásokat kell azután megbízni a kivitelezéssel és helybéli emberekkel kell megoldani majd az üzemeltetést!
Nem lehet egy szűk csoport  kompetenciája dönteni százezrek igényeiről, szükségleteiről, álmairól az érintettek bevonása nélkül, ha a tapolcai polgárok csak egy pici jó szándékot tapasztaltak volna, ha a gondoskodásnak csak halvány szikrája megvalósult volna, most van egyrészt üzemelő strandunk, másrészt  nem lenne folyamatosan napirenden a településrész leválásának a szándéka.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek