2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Előadások a megújuló energiáktól a jövőkutatásig

Előadások a megújuló energiáktól a jövőkutatásig

Folytatódik a Szépkorúak Akadémiája

Őstörténet, Bacchus Tokaj főterén, űrkutatás, egészségfejlesztés, nyelvi humor… − e témákkal és számos más érdekességgel folytatódik a Szépkorúak Akadémiája az új tanévben a Miskolci Egyetemen. Az országban elsőként indított kezdeményezés továbbra is nagy sikernek örvend, mintegy 100 hallgató vesz majd részt a Miskolci Egyetem és a MINŐIES Alapítvány május közepéig tartó előadássorozatán. Nagy érdeklődés és siker kísérte a Miskolci Egyetem és a MINŐIES Alapítvány 2009-ben, az országban elsőként indított kezdeményezését, így a Szépkorúak Akadémiája az idén szeptembertől újabb előadássorozattal folytatódik. Szeptember 17. és május 31. között a Miskolci Egyetem karainak és intézetének diszciplínáit kínálják a szervezők az 50 év feletti, legalább érettségivel rendelkező, tanulni vágyó érdeklődők számára.

Az első év felmérései alapján a hallgatók többsége 60-70 év közötti, közép- vagy felsőfokú végzettséggel rendelkező férfi és nő volt, de még 80 év feletti hallgató is volt közöttük. Döntő többségük megfelelően szervezettnek és érdekesnek, hasznosnak találta az előadássorozatot.

A tapasztalatok alapján tervezett újabb oktatási rend 2 féléves felnőttképzés, mely félévenként 64, összesen 128 órát kínál. Az előadásokat, konzultációkat a Miskolci Egyetem professzorai és minősített oktatói tartják, melyek helyszíne a Miskolci Egyetem központi épülete. Az előadássorozat keretében a résztvevők az alábbi témakörökről hallgathatnak színvonalas, szakmai előadásokat:

− Műszaki Földtudományi Kar: a Föld és az élet keletkezése; az életünkhöz elengedhetetlen ásványi nyersanyagok sokszínűsége; a hagyományos és megújuló energiák; a fenntartható fejlődés.

− Műszaki Anyagtudományi Kar: az anyagtudomány területén az életünkhöz szükséges fémek és műanyagok; a korszerű és különleges technológiák; részvételünk az űrkutatásban.

− Gépészmérnöki és Informatikai Kar: az informatika, mint társadalmunk működésének alapja; beszélő gépek; a globalizáció és a logisztika; takarékos hőfelhasználás a háztartásokban; napjaink korszerű gyártástechnológiái.

− Állam- és Jogtudományi Kar: a jog alapfogalma és szükségessége; az időskorúak és a bűnözés kapcsolata; a szerződésekben rejlő csapdák; az áldozattá válás megelőzésének lehetősége; idősügyi kérdések az EU joggyakorlatában.

− Gazdaságtudományi Kar: a környezet, az életmód és a várható élettartam kapcsolata; meddig tart a pénzügyi válság; mi a kockázata a pénzügyi befektetéseinknek; mit mond a jövőkutató.

− Bölcsészettudományi Kar: a bölcsészet területén annak sokszínűségét tükrözően bemutatásra kerülnek történelmünk eseményei; a régészeti kutatások és azok városunkhoz kapcsolódó emlékei; az irodalmi és nyelvi változatok sokasága; különböző korok névadási szokásai; az életen át tartó tanulásban rejlő értékek.

− Egészségügyi Kar: az időskor általános egészségügyi problémái; az időskorban történő egészségfejlesztés lehetőségei; az időskori szerepek megváltozása a családi és társadalmi közegben.

− Bartók Béla Zeneművészeti Intézet: a zene története; érdekességek, legendák és igazságok a zenetörténet nagyjainak életből, zenei aláfestéssel és sok humorral.

Az előadásokat péntek délutánonként 13.00 és 17.30 között tartják.

Azon résztvevők, akik a képzés minimum 90 százalékán igazoltan részt vesznek, a képzés végén certifikációt kapnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…