2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Házhoz viszik az egészséget – Jótékonysági oltásprogram sztáranyukákkal

Házhoz viszik az egészséget – Jótékonysági oltásprogram sztáranyukákkal

Ingyenesen oltást kaphatnak a pneumococcus fertőzés ellen kisgyermekek, egy olyan jótékonysági program keretén belül, melyben neves médiaszemélyiségek képviselik az akár halálos kimenetelű betegségeket okozó baktérium elleni védőoltás fontosságát. Epres Panni modell, valamint Nagy Tünde és Vámos Erika televíziós műsorvezetők személyes érintettségük révén is fel  kívánják felhívni a figyelmet a védőoltások fontosságára. A három közéleti személyiség támogatásával és jelenlétében nyílik lehetőség beoltatni a legújabb 13 komponensű Pneumococcus elleni védőoltással olyan kisgyermeket, akinek korábban nem részesülhettek a ma már minden 2 év alatti gyermeknek ingyenesen járó oltásban. Az új oltóanyag az eddig elérhető legszélesebb védelmet biztosítja azzal a baktériummal szemben, amely agyhártyagyulladás leggyakoribb kórokozója, de okozhat agyvelőgyulladást, vérmérgezést, tüdőgyulladást, komoly légzőszervi, illetve fül-orr-gégészeti megbetegedéseket, sőt súlyos esetben halálos kimenetelt okozhat. A WHO adatai szerint a Pneumococcus fertőzés következménye világviszonylatban másfél millió öt év alatti kisgyermek halálát okozza. Az is tény, hogy csaknem minden negyedik kisgyermek, aki megkapta e baktérium okozta agyhártyagyulladást, belehalt a fertőzésbe.

 

I n g y e n,   a m i   m e g f i z e t h e t e t l e n

A Pneumococcus elleni védőoltást csak 2008. október 1-től biztosítja ingyenesen az állam a két évesnél fiatalabb gyermekek részére, így a 2006. szeptember 30-a előtt született gyermekek eddig nem kaphatták meg térítésmentesen a számos betegségtől megóvó vakcinát. A gyermekek, különösen a – bölcsődés, óvódás – korosztály az intézményes ellátásokba való bekerülést követően fokozottan veszélyeztetettek a különféle vírusos, bakteriális megbetegedésekre. Ezért jött létre a nevezett jótékonysági megmozdulás, mely több millió forint értékben biztosít oltóanyagot azoknak a kisgyermekeknek is, akik kimaradtak a kormányprogramból. A szervezők szeptember 21-én, kedden olyan borsod megyei teleüléseket látogatnak meg és viszik el az oltóanyagot, ahol néhány hónapja még árvíz pusztított. A kórokozókkal szembeni gyenge immunrendszerük miatt, az öt év alatti kisgyermekek a legveszélyeztetettebbek, ők ugyanis még nem tudnak védekezni a nevezett baktériummal szemben. A védettség meghatározó lehet az influenzajárvány esetén is, a szövődmények elkerülése miatt.

 

V é d e l m e z ő   a n y a i   é s   l e e n d ő   a n y a i   s z í v e k

Az ügy mellé álló médiaszemélyiségek egybehangzóan rendkívül fontosnak tartják a gyermekek fertőzések és vírusok elleni védekezőképességének fokozását.

A kétgyermekes Epres Panni és férje az olimpiai bajnok vízilabdázó Benedek Tibor, már 3 és 1 éves gyermekeiknek is beadatta a Pneumococus elleni vakcinát. „Mostanában divatossá vált számtalan betegség ellen oltást kérni, amivel nem teljesen értek egyet. Ám a szabadon választható oltások közül ez volt az, aminek a beadatásán egyáltalán nem gondolkodtam, hiszen olyan komoly betegségtől óv meg, amik nagyon ijesztően hangoznak, és előfordulhatnak akár a közvetlen környezetünkben. Édesapámnak volt agyhártyagyulladása, tudom, mivel járhat egy ilyen betegség. Szeretném ezt a gyermekeimnél elkerülni.” – vallja a modell.

 

  • Nagy Tünde sem késlekedett, hiszen néhány hónapos gyermekének máris beadatta a vakcinát. „Mindent megtennék azért, hogy megvédjem a gyermekemet attól, ami neki ártalmas lehet. Ahogy szeretném megvédeni attól is, hogy nagyot essen, ugyanúgy szeretném megvédeni a betegségektől is, főleg azoktól, amelyek annyira súlyosak, mint amilyeneket ez a baktérium okozhat. Azt gondolom, hogy manapság éppen azért hallunk ezekről a tünetekről kevesebbet, mert jó a rendelkezésre álló védőoltás. Tehát az, hogy viszonylag kevesen halnak bele ebbe a fertőzésbe, éppen arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes oltatni, nem pedig az ellenkezőjére.” – nyilatkozta a televíziós.
  • Vámos Erikának, aki leendő anyuka, hiszen örökbefogadás előtt áll, szívügye az egészségvédelem. „Jól eső érzés nem csak beszélni a megelőzésről, hanem tenni is érte. Mostani összefogásunk példa erre, hogy szó szerint házhoz vihetjük az egészséget a felajánlásnak köszönhetően a legmodernebb oltóanyag segítségével. A gyerekek azok, akik a leginkább kiszolgáltatottabbak, így hatalmas a szülők felelőssége.”- mondta a képernyős szerkesztő-műsorvezető.

 

Az oltóanyagról: Az 1800-as évek vége óta ismert Pneumococcus baktériumnak több mint 90 típusa ismert, ám közülük csak néhány okoz súlyos, akár halálos kimenetelű megbetegedést. A regisztrált PCV13 (Prevenar13) 13 komponensű védőoltást úgy alkották meg, hogy a lehető legszélesebb szerotípus-lefedettséget biztosítsa a konjugált vakcinák között. Ez a vakcina, úgynevezett immunmemóriát ad, legfeljebb emlékeztető oltásra lehet szükség a fokozott kockázatú betegeknél.

 

Az akció lebonyolításában a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház és az ÁNTSZ munkatársai is támogatják a szervezőket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek