2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szlovákiában megkezdődik a Kassa-Miskolc gyorsforgalmi út építése

Szlovákiában megkezdődik a Kassa-Miskolc gyorsforgalmi út építése

Káli Sándor: „Szlovákiában dinamikusan fejlődő ipari központnak tekintik Miskolcot”

Káli Sándor Miskolc polgármestere is meghívást kapott arra a nagyberuházást indító ünnepségre, ahol a szlovák állam képviselői péntek délben lerakták a Kassa-Miskolc gyorsforgalmi út , szlovákiai építkezésének alapkövét. A tervek szerint, a Kassa és a magyar határ mellett fekvő Miglécnémeti (Milhost’) közti gyorsforgalmi út 16 km hosszúságú lesz, és a határig 2012 végéig épül meg.

Káli Sándor az eseményen azt mondta: még nem ismertek az új magyar kormány autópálya építési tervei. Azonban biztos abban, hogy Szlovákiának erre a pozitív, nemzetközi ipari régiót fejlesztő lépésére Budapestnek is választ kell adnia. „Bízom benne, hogy a Kormány hamarosan dönt a Miskolc-Kassa autópálya magyarországi szakaszának a megépítéséről, ami gyakorlatilag a most Miskolcon véget érő M30-as autópálya meghosszabbítását jelenti.”
Miskolc polgármestere külön kitért arra, hogy Szlovákiában dinamikusan fejlődő ipari központnak tekintik Miskolcot. Közösen együttműködve Európa egy új ipari régiója jöhet létre- tette hozzá Káli Sándor. Különösen előnyös és hosszú távon a munkavállalási problémákat is enyhítő együttműködés kezdődhet, hiszen Kassa és régiója, Szlovákia fontos iparterülete, amely a gépiparra és járműgyártásra koncentrál. Eközben Miskolc – mely a világhírű Bosch egyik gyártóbázisává vált – évekkel ezelőtt ugyancsak a gépiparban és a mechatronikában jelölte meg a fejlesztések irányát.

A Miskolci Ipari Park 2005 óta a tudatos és szervezett fejlesztési irányvonalának köszönhetően mára a régió egyik meghatározó ipari parkja lett. 2009 októberében a jelenleg 2200 főt foglalkoztató miskolci Bosch cégek is bejelentették csatlakozásukat, 2010 I. félévében pedig egy újabb 50 hektáros zöldmezős területtel immáron 225 hektárra bővült a Miskolci Ipari Park. Az itt működő cégek ma már több mint 3000 főnek adnak munkát, amely a következő években jelentősen növekedni fog, hiszen a BOSCH idén májusban már megkezdte azt a fejlesztést, amely összességében további 1000 fővel növeli majd a foglalkoztatottak számát.

Miskolc polgármestere kitérve a közelgő magyarországi önkormányzati választásokra megjegyezte: Miskolc szomszédos országbeli kedvező megítélése és az, hogy a szlovák befektetési és fejlesztési szakemberek ezzel az autópályával szó szerint építenek a határon átnyúló együttműködésre, véletlenül sem nevezhető magyar választási kampányfogásnak. Káli Sándor elmondta: a miskolciak is komolyan veszik és pozitívan értékelik, hogy Miskolc visszakerült Európa gazdasági térképére, és már nem a haldokló iparvárost, hanem a potenciális gazdasági partnert látják bennünk a külföldiek is.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek