2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Az LMP a BAZ megyei és a miskolci adósságról

A megye és Miskolc eladósodásáról és felelőtlen gazdálkodásáról beszéltek a Lehet Más a Politika képviselői hétfő reggel a város- és a megyeháza előtt.

Subicz Róbert, a miskolci csoport vezetője szerint a megyei önkormányzat miközben rengeteg adóssággal küszködik, még „igazi hazardőr” módjára kilenc milliárd forint értékben kötvényt bocsátott ki, így jutván szabad felhasználású hitelhez. A visszafizetések 2011-ben kezdődnek meg, „kérdés, hogy miből?”
Miskolcon már azt sem lehet tudni, hogy pontosan mennyi az adósságállomány a politikus szerint, a Progresszív Intézet a napokban 24 milliárdról írt, ám a közgyűlésen az önkormányzati cégek kötelezettségvállalásaival együtt 40 milliárdról beszélnek. Jellemzőnek nevezte azt is, hogy az intézet Miskolc város működésének átláthatóságát négyszer rosszabbnak minősítette, mint Debrecenét, és rosszabbnak, mint Nyíregyházáét.
Zambó Péter, az LMP miskolci polgármesterjelöltje azt mondta, aggódnak az elképesztő adósságállományok miatt, ami Miskolc esetében például az éves költségvetéséhez képest meghaladja a nyolcvan százalékot. Nem szeretnék, ha csődhelyzetbe kerülne a város, tiszta közéletet, és átlátható önkormányzati működést kell teremteni.

Az MSZP Miskolcot, a FIDESZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyét hozta pénzügyileg nehéz helyzetbe

A tények: a miskolci és a B.-A.-Z. megyei önkormányzat a katasztrofális helyzetben lévő, bő ezer milliárd forintnyi adósággal küszködő egész magyar önkormányzati rendszernek is két, végletekig legatyásított része.

A Magyar Államkincstár 2008-as adatai szerint például a FIDESZ vezette megyei önkormányzat úgy játszotta ki a törvényt, (mely szerint az illető önkormányzat hitelei nem haladhatják meg a rövid lejáratú hitelekkel csökkentett bevételek 70%-át) hogy igazi hazardőr módjára, jó kilenc milliárd forint értékben, kötvényt bocsátott ki. Így jutván szabad felhasználású hitelhez. Ez az irdatlan mennyiségű kötelezettség vállalás az ötödik legnagyobb értékű volt, a települési önkormányzatokat is ide számítva. A 19 megyei önkormányzatból pedig csak egyetlen egy merészelt ekkora mértékű eladósodást vállalni, mint a miénk. Tették mindezt „hivatott” vezetőink a B.-A.-Z. megyei önkormányzatnál úgy, hogy egyébként alig rendelkeznek saját bevétellel.

A visszafizetések garmadája 2011-ben kezdődik.
Ugyan miből?
Nos, például ezért kellett mennie az elképesztően gazdálkodó eddigi FIDESZ-es vezetésnek. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei LMP pedig ezért mondja:

2010. októberétől felelős megyei politikai vezetést, felelős megyei gazdálkodást!

A B.-A.-Z. megyei gazdasági és hitel katasztrófánál már csak a miskolci a súlyosabb.

Itt a nyolc esztendős szocialista gazdálkodás eredményeképpen sajnos már azt sem lehet tudni, hogy pontosan mennyi is a város adósságállománya. A Progresszív Intézet a napokban 24 milliárd forintról írt, ám a városi közgyűlésben rendszeresen 40(!) milliárd forintnyi tartozást emlegetnek akkor, ha ide számítódnak az önkormányzati cégek kötelezettség vállalásai is. Jellemző az is, hogy a fent megnevezett intézet Miskolc város működésének átláthatóságát majdnem négyszer rosszabbnak minősítette mint Debrecenét.És rosszabbnak Nyíregyházáénál.
Többek között ez az oka annak, hogy a miskolci LMP szocialista közéleti sumákolásról, korrupciógyanús ügyletekről, nemtelen összefonódásokról beszél.

2010. októberétől Miskolcon is felelős politizálást, felelős gazdálkodást követel a Lehet Más a Politika.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek