2024. 07. 28. vasárnap

Szabolcs
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Átjáró a halálba!

A vasúti átjárókban történt közúti balesetek több mint kétharmada tragédiával végződik! A túlélők többsége azzal magyarázta tettét, hogy túl hosszú volt a várakozás.

Az országos programhoz igazítottan az elmúlt hetekben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is ellenőrizték a nagy biztonsági kockázatú vasúti átjárókat. A demonstratív jellegű rendőri jelenlét ellenére is voltak olyan gépjárművezetők, akik az átjárót biztosító jelzőberendezés tilos jelzésén haladtak át. Az ellenőrzések során összesen 11 esetben kellett jogsértés miatt eljárást kezdeményeznie a rendőrségnek.

A rendőrségi tapasztalatok szerint az ilyen jellegű közúti balesetek túlnyomó többségénél a gépjárművezetők figyelmetlensége játszik szerepet. Az elmúlt hetekben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében két tragédiával végződő közlekedési baleset volt egy-egy vasúti átjáróban. A fénysorompó tilos jelzése ellenére Nyékládháza belterületén egy személygépjármű vezetője ráhajtott a vasúti pályára, ahol az éppen odaérkező motorvonattal ütközött. Az ütközés következtében a gépjármű megpördült, a bal első ajtaja kinyílt, és a biztonsági övet nem használó sofőr kiesett. Sérülése olyan súlyos volt, hogy a helyszínen életét vesztette. A következő napon egy 13 éves fiatal kerékpáros szenvedett halálos kimenetelű balesetet a vasúti átjáróban. Szintén a fénysorompó tilos jelzése, valamint a leengedett félsorompó ellenére behajtott a sínekre, és egy személyvonat elütötte, minek következtében a helyszínen életét vesztette.

A történések azt mutatják, folyamatosan tudatosítani és emlékeztetni kell a közlekedőket, hogy akár járművel, akár gyalogosan közlekednek, igen nagy kockázatot vállalnak akkor, ha a vasúti átjárókra vonatkozó szabályokat megszegik. Mint köztudomású, a KRESZ 2010. január 01-jén hatályba lépett módosítása megszüntette a vasúti átjárókra vonatkozó korábbi – számszerűsített – sebességkorlátozást. A jelenlegi előírások azonban megkövetelik az átjárók fokozott óvatossággal történő megközelítését.

A vasúti átjárókban, illetve azok előtt a figyelem és körültekintés életet menthet! A mobiltelefon, a hangos zene, de még a beszélgetés is elvonhatja a figyelmet. Az időveszteség csökkentése érdekében feleslegesen vállalt kockázat, a tragédiák legfőbb kiváltó oka. Tény azonban, hogy a vasúti jármű részvételével bekövetkezett közlekedési balesetekből a közúti járművezető, vagy a gyalogos mindig „vesztesként” kerül ki. Tehát mínusz egy perc plusz egy élet!

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Balesetmegelőzési Bizottság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek