2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Szentendrén a nagy projektek éve fut

Négy önkormányzati óvodát újítanak fel szeptemberre A „Szentendre 1000 év+” városfejlesztési program keretein belül Szentendre önkormányzata idén is több nagy projektet valósított meg, és a kitűzött tervek alapján jelenleg is folynak a fejlesztések. Az Ovi-suli projekthez kapcsolódóan szeptemberre négy helyi óvoda – a Hold, a Kálvária, a Hamvas Béla utcai, valamint a Vasvári úti Tagóvoda – lesz teljes körűen felújítva a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által kiírt pályázaton elnyert 238 millió forintból, illetve a 27 millió forintos önrészből. A beruházásoknak köszönhetően az óvodák ősztől korszerűsítve – új eszközökkel, tornatermekkel, illetve akadálymentesítve – várják majd a gyermekeket.

A beruházás több szempontból is kiemelkedő. Egyrészt a pályázatban résztvevő óvodákból kettőnek lesz saját tornaterme, megfelelő eszközökkel, játékokkal felszerelve. Emellett mind a négy épületben felújítják a fűtésrendszert, kicserélik a néha már rosszul funkcionáló ablakokat, a teraszok a biztonságosabb használat érdekében gumiőrlemény burkolatot kapnak. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, a mozgáskorlátozottak nagyobb mobilitásának érdekében megvalósul az épületek akadálymentesítése is, megfelelve az integrált oktatáshoz szükséges feltételrendszernek. A mozgássérültek számára speciális mellékhelyiségeket hoznak létre, valamint folyamatban van a látássérültek számára vezetősávok elhelyezése a burkolaton. Dr. Dietz Ferenc polgármester elmondta: „Szentendre büszke az óvodáiban és az oktatási intézményeiben dolgozó pedagógusokra, és mindent megteszünk a gyermekek egészséges fejlődése, nevelése érdekében. Két óvodánkban a homlokzati hőszigetelést is megcsinálják, így elmondhatjuk, hogy a felújítások a környezetvédelmet is szolgálják.”

Az Ovi-Suli pályázaton nyertes tagóvodák az infrastrukturális megújulás mellett szakmailag is megújulnak. A TÁMOP pályázat a kompetencia alapú oktatás széleskörű elterjesztését célozza meg, azaz a pedagógusok módszertani kultúrájának korszerűsítését, illetve a gyermekek képességeinek egyénre szabott fejlesztését tűzte ki célul.  A gyermekek napi 7-9 órás játékszükséglete változatosabb módon lesz kielégítve, nagyban segítve a személyiség fejlesztését, a tanulás, a készség- és képességfejlesztést, illetve a sikerélményekhez jutást. Ennek szellemében például a Püspökmajori óvodában újrafestik, illetve új táblákkal gazdagítják a KRESZ-parkot, megfelelő környezetet teremtve a közlekedési szabályokra való korai neveléshez. A cél az, hogy a gyermekek a mindennapi életben használható tudással rendelkezzenek, minden gyermeket saját magához mérten fejlesszenek, és hozzásegítsék őket egy gördülékenyebb iskolába való átmenethez. A módszert egyelőre csak néhány csoportban próbálták ki a négy óvodában, de a pozitív eredményeken felbuzdulva szeptembertől minden gyerekkel az új módszer szerint foglalkoznak majd.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek