2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
Elsők vagyunk a megyék között

Elsők vagyunk a megyék között

Elsők vagyunk a megyék között Tíz kapitányságon, s százöt településen kétszáztíz körzeti megbízott, így közel kétezer munkatárs tevékenykedik azon, hogy megyénk lakói nagyobb biztonságba tudhassák életüket, vagyontárgyaikat. Dr. Kökényesi Antal vezérőrnaggyal, B.-A.-Z. megye főkapitányával, aki három éve teljesít szolgálatot nálunk, az elmúlt időszakot is elemeztük beszélgetésünk során.

 

– Amikor értékelte az elmúlt esztendőt, azt mondta, hogy  a rendőrség megyék közötti rangsorában Borsod-Abaúj-Zemplén teljesített a legjobban.

– Ezt nem csak én mondom, hanem az eredmények alapján az országos rendőrfőkapitány is kiemelkedően jónak minősítette az itteni tevékenységet, s természetesen a statisztikai adatok is ezt bizonyítják.

– Hogyan is néznek ki ezek a felderítési mutatók?

– Nem szeretném adatokkal untatni az olvasókat, ezért csak néhány jellemző számot mondanék. Az emberölések 86,7, a szándékos testi sértések 87,8, a könnyű testi sértések 96,9 a garázdaságok 86,6 a lopások 36,9 és a gépkocsi lopások 45,1 százalékát felderítettük. Az országos átlagok ezek alatt vannak.
Az edelényi, tiszaújvárosi, szerencsi és kazincbarcikai kapitányságok működési területén pedig a megyei átlagot is meghaladóan találják meg az ismeretlen bűnelkövetőt.

– Ezeket a beszédes számokat már nehéz lesz felülmúlni ebben az évben. Mi lesz a cél?

– Nekem nem a számokkal való „revolverezés”/sic!/ a célom,hanem az, hogy ezeket a jó eredményeket kevesebb erőfeszítéssel, jobb technikai felszereléssel, hatékonyabb munkaszervezéssel érjük el a megyében, hogy a munkatársaknak minél könnyebbé tehessük a napi munkát. Ezért díjazzuk az innovációt, amelyre pályázhatnak a kollektíváink. A legfontosabbnak viszont, a lakosság biztonságérzetének növelése érdekében, még mindig a bűnmegelőzést tartom.

– Ebben sem lehet oka panaszra, hiszen a Főkapitányság tavaly a kiemelkedő  minőségfejlesztő munkáért IISA – Shíba díjban részesült…

– No azért ez nem tehet bennünket elbizakodottá, mert ez egy soha véget nem érő feladat, amelynek megoldásában az iskolák, az önkormányzatok, a civil kapcsolatok, a polgárőrségek, a kommunikáció nagyon sokat segíthetnek. Ahhoz, hogy a prevencióban eredményesek legyünk, nagy társadalmi erőre, s együttműködésre van szükség. Heroikus küzdelmet folytatunk ebben a nehéz megyében, s ennek persze szociális okai is vannak, amelyet nekünk sajnos nem áll módunkban befolyásolni.

– Érzik – e itt helyben azt az – sarkosan fogalmazva – ellenszenvet, a rendőrség iránt, amelyről az országos megítélésben hallani?

– Nem egyáltalán. Mi a megbecsülést, a jó kapcsolatot érezzük inkább, mind a lakosság, mind az önkormányzatok részéről, s ez persze azt is jelenti a rendőrök számára, hogy sokkal felszabadultabban, magabiztosabban végezhetik a mindennapi munkát, s ha ehhez még a technikai eszközök folyamatos korszerűsítése is hozzá járul, akkor az eredményeket is sikerül javítani.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek