2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Kevesebb lesz a szőlő legalább 30 százalékkal

Ma is vigasztalhatatlanul esett az eső Hegyalján.Azt mondják a szakemberek, hogy nagyon kellene permetezni a szőlőt, de sajnos nem lehet.

Marczinkó Ferencet, a Tokaj-Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökét kérdeztük, hogy vajon milyen termés várható ebben az évben, amikor ilyen hektikus az időjárás?
-Sajnos nehéz a helyzet, semmi jóra nem számíthatunk. Most úgy látjuk, hogy legalább 30 százalékkal kevesebb szőlőt fognak a gazdák betakarítani. Ha azt is hozzá tesszük, hogy vannak akik még a tavalyi szőlő árát sem kapták meg, akkor elképzelhető, hogy milyen helyzet a Hegyalján. Persze nem a Tokaj Kereskedőház tartozik, hiszen ott tavaly december 15-ig, minden szerződött termelő megkapta a pénzét.

Az elmúlt két hétben csak romlott a helyzet, mert az eső után volt 36 fok, ami felgyorsította a növekedést, s most nagyon kellene kocsolni és permetezni, de nem akkor tesszük ezt amikor szakmailag indokolt, hanem amikor az időjárás engedi. Volt már peronoszpóra, lisztharmat az idén, sajnos ezek a betegségek mind ennek az időjárásnak köszönhetőek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek