2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Eljött az idő, megjött az úthenger

Úthengerként megy át a Fidesz a médián – jelentette ki Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes ma délelőtti sajtótájékoztatóján, melyen tiltakozott az Országgyűlésben ma szavazásra kerülő – az LMP által alkotmányellenesnek ítélt – médiatörvény-tervezet ellen. Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért, ha a törvénytervezet mostani változatát fogadja el a parlamenti többség.

Az a javaslat, ami a parlament előtt áll, példátlan hatalomkoncentrációt hozna létre a magyar média irányításában. Elfogadása esetén egy olyan rendszer alakulna ki, melyben gyakorlatilag megszűnnének a biztosítékai annak, hogy a közszolgálati médiumok pártsemlegesen, valóban közszolgálati módon lássák el a feladatukat. Karácsony Gergely szerint a jelenlegi tervezet – mely ellen már tiltakoztak nemzetközi szervezetek – ellentétes a józan ésszel, ráadásul az uniós irányelvekkel is szembemegy. Ezért az ügynek várhatóan nagy nemzetközi visszhangja lesz, sőt az sem elképzelhetetlen, hogy az Európai Bizottság eljárást indít Magyarország ellen.

Az LMP meggyőződése, hogy a Fidesz azért halasztotta indokolatlanul hosszú ideig a szavazást a törvénymódosításról, mert attól félt, hogy Sólyom László köztársasági elnök visszadobná ezt a törvényt. A halasztás lehetővé teszi, hogy a módosítást az új köztársasági elnök hagyja jóvá – ő pedig  láthatóan nem kíván ellensúlyként működni, hanem a feng shui elvét követve az erők szabad áramlásában hisz.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek