2024. 07. 29. hétfő

Márta, Flóra
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Kész a miskolci bioerőmű, amely villamosenergiát is termel

Kész a miskolci bioerőmű, amely villamosenergiát is termel

Hulladékból értéket teremtettek a MIHŐ-nél.Befejeződött a MIHŐ Kft. Futó utcai fűtőművében, a biogáz beruházás.A második ütem ünnepélyes átadása szerda délután volt, ahol Korózs András, a MIHŐ Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, stratégiai céljuk a földgázfüggőség enyhítése, és a zöld energiák bevonása. Ebben csak első lépés a most átadott beruházás, hiszen biomassza hasznosításon is dolgoznak.

Dr. Halmai Gyula, a Miskolc Holding Zrt. elnök-igazgatója arról szólt, hogy tíz évvel ezelőtt Miskolcon volt a legmagasabb a távhő díja, és a MIHŐ volt a legeladósodottabb közszolgáltató cég. Az új menedzsment munkájának köszönhetően mára a Holding legsikeresebb cége a MIHŐ.
Káli Sándor, Miskolc polgármestere pedig azt mondta: amikor hivatalba léptem még a lakók nagyobb része a leválást fontolgatta a távhőrendszerről, a MIHŐ szakemberei azonban azon voltak, hogy ésszerű érveket mondhassanak a gazdaságos távfűtés mellett.Ez úgy tűnik sikerült.

Tavaly év eleje óta már depóniagázzal fűtenek és melegítik a vizet a hejőcsabai lakótelepen, most a gázmotor beállításával már villamos energiát is termel a rendszer.
A fejlesztés több évre nyúlik vissza, és a Bogáncs utcai szemétlerakó bezárásával, illetve rekultivációjával kezdődött. Az erjedő szemét ugyanis magas metántartalmú depóniagázt termel, melynek erős az üvegházhatása, ezért kutak segítségével nyerik ki, és fáklyán égették el, hogy kevésbé terhelje a környezetet. A MIHŐ Kft.-nél azonban felvetődött a hasznosítása, és egy 92 millió forintos beruházásba kezdett, melynek keretében átalakították a Futó utcai kazánházat, beépítettek egy bigáz-kazánt, illetve kiépítettek 2050 méter gázvezetéket a depóniagáz eljuttatásához. A bioerőművet 2009 januárjában helyezték üzembe, de már ekkor meg volt a terv a második ütemre, sőt, már ekkor elnyert a MIHŐ az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezetvédelem és Energia Operatív Program keretében 196 millió forint vissza nem térítendő támogatást a beruházás folytatására.

A Bogáncs utcáról kitermelt biogáz ugyanis még télen sem kerül teljes felhasználásra, nyáron pedig, amikor csak a vizet kell melegíteni, a többletet újra csak elfáklyázták. A hasznosításra egy gázmotor beépítése nyújtott lehetőséget, melynek segítségével villamos energiát állítanak elő a fűtőműben, melyet az ÉMÁSZ felé értékesítenek. Ez 50-60 millió forintos árbevétel többlethez juttatja éves szinten a hőszolgáltatót. A bioerőmű üzembeállítása óta a földgáz kiváltása már az első évben 32 millió ft energiamegtakarítást eredményezett. A beruházás költsége amely 500 millió ft felett volt, várhatóan 3 év alatt megtérül.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek