2024. 08. 13. kedd

Ipoly
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Tényleg a leghatékonyabb fűtési, hűtési rendszer a hőszivattyú?

Tényleg a leghatékonyabb fűtési, hűtési rendszer a hőszivattyú?

A legelterjedtebb fűtési megoldássá nőtték ki magukat a hőszivattyús rendszerek. Európában az otthonok közel 80%-ban már hőszivattyús megoldások biztosítják a melegvíz ellátását és az évszakoknak megfelelő klímát.

Vajon mi a titka a hőszivattyúk ilyen mértékű gyors térhódításának? Az energiahatékonyság, az egyszerű telepítés és üzemeltetés. Ebben nyújtanak többet a hagyományos fűtési rendszereknél.

Mielőtt azonban belevágna egy ilyen rendszer kiépítésébe, érdemes tájékozódni arról, milyen hőszivattyú illik az Ön otthonához. Például a P&P Group Kft hőszivattyú kalkulátorának segítségével, ahol előzetes becslést kaphat a telepítés költségeiről.

Mitől is függhet egy hőszivattyú fogyasztása?

Egy hőszivattyú működését sok tényező fogja befolyásolni. Például a készülék típusa, hogy miből, miként nyeri az energiát. Levegőből, talajvízből, talajhővel? Fontos lesz a fűtendő, hűtendő épület mérete, ezáltal a hozzárendelt fűtési rendszer mérete, fajtája és teljesítménye is. A környezeti, természeti hatások is meghatározzák a működést, mint a napsütéses órák száma, a tengerszint feletti magasság vagy az átlaghőmérséklet.

Mekkora a fogyasztása egy hőszivattyúnak?

Nehéz a fent felsorolt számos környezeti és technikai tényező alapján megmondani, így az alábbi képlet által lehet a hőszivattyú fogyasztását megközelítőleg a legpontosabban kiszámolni:

(Fűtési teljesítmény / Éves teljesítménytényező) x Fűtési órák száma = A hőszivattyú éves villamosenergia-fogyasztása

Ez megmutatja, hogy 1 kWh áram felhasználásával hány kWh hőmennyiséget tud előállítani. A fűtési órák száma 2000 óra az itthoni átlag számítás során.

Tippek a hatékonyabb üzemeltetéshez

A hőszivattyú optimális működését számos tényező befolyásolja. Kizárólag a jól szigetelt épületek és a megfelelő nyílászárók használata esetén érhető el vele a legjobb teljesítmény.

Az alacsonyabb előremenő hőmérsékletű vizet igénylő fűtési rendszerek, mint a padló- és falfűtés által lesz inkább hatékonyabb. Persze a modernebb rendszerek már lehetővé teszik a korábban beszerelt radiátorokhoz való csatlakoztatást.

Külön villanyóra használatával a megújuló energiát felhasználó berendezések az áramszolgáltató által biztosított Geo-, vagy H tarifa által tovább csökkentik az áram költségét. A hőszivattyús rendszerek kombinálhatóak napkollektorokkal, így tovább mérsékelhető, vagy akár ki is váltható a hálózati energiafogyasztás.

Ha hosszabb távon gondolkodik az építkezés, felújítás során, akkor megtérül a kezdetben esetleg magasabb beruházási költségű hőszivattyús rendszer a hagyományos gáz-, fa-, vagy vegyestüzelésű kazános rendszerekkel szemben. Környezetből nyert energiája révén hatékony a működése és alacsony az üzemeltetési költsége, nem terheli a környezetet.

Amennyiben további kérdései merülnének fel a hőszivattyúkkal kapcsolatban, forduljon bizalommal a P&P Group Kft csapatához, akik több éves szakmai tapasztalatukkal segítenek megtalálni a hőszivattyús rendszerét./X/

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Teraszfedések mindenkinek
Ha a teraszfedésekről van szó, mindenképpen beszélni kell a szerkezetről, és a fedéshez használt anyagokról is. Mindkettő esetében jól kell ismernünk …