2024. 08. 2. péntek

Lehel
1 EUR 397 HUF
1 GBP 467 HUF

3+1 tipp, hogy ne tüsszögéssel töltse jól megérdemelt szabadságát

A nyár sokak számára nem csak a strandolás és a pihenés ideje, hanem a pollenallergia kellemetlen tüneteivel való küzdelemé is. A nyári hónapokban számtalan növény virágzik, amelyek pollenje megnehezítheti az allergiások életét. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amelyek segíthetnek enyhíteni a tüneteket.

A nyári időszakban a pollenallergiával élők számára különösen sok kihívást jelenthetnek a virágzó növények által okozott tünetek, mint a tüsszögés, az orrfolyás, az orrdugulás, a könnyezés és a kötőhártya-gyulladás. Ezek a tünetek akár késő őszig is megnehezíthetik mindennapjainkat. Magyarországon a lakosság akár kétmillió ember is szenvedhet pollenallergiától, és különösen a parlagfű keseríti meg sokak életét. A parlagfű virágzása júliusban kezdődik, de az igazi szezonja augusztusra, szeptemberre tehető. Fontos tudni, hogy a pollenallergiát nem a nagyobb, méhek vagy a szél által szállított virágpor okozza, hanem a szabad szemmel nem látható, finomabb szemcsék. Ezeket a szél akár több száz kilométerre is elviheti, és a belélegzésük immunológiai láncreakciót indíthat el, amely allergiás tünetekhez vezet.

 

Nyári tippek allergia ellen

Bár az orvos által felírt allergiaellenes készítmények szedése alapvető fontosságú, számos más módszer is létezik, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében. A légáramlás tudományában és a levegőben szálló részecskék ismeretében élen járó Dyson szakértői három egyszerű, de hatékony tippet osztottak meg velünk.

 

  1. Kövessük nyomon a pollenkoncentráció alakulását!
    Sokat segíthet, ha tudjuk, mikor virágzanak azok a növények, amelyek allergiás reakciókat váltanak ki nálunk. Érdemes figyelemmel kísérni a különböző pollennaptárakat és okostelefonos alkalmazásokat, amelyek az aktuális pollenkoncentrációt mutatják, így előre tervezhetünk, és elkerülhetjük a magas pollenkoncentrációjú időszakokat.

 

  1. Tartsuk tisztán otthonunkat!
    Pollenszezonban kiemelten fontos, hogy még jobban ügyeljünk lakásunk tisztaságára. A pollenszemcsék sok helyen megtapadhatnak: háziállatunk mancsain és szőrén, valamint ruháinkon is. Érdemes a házi kedvenceket séta után megtisztítani, nekünk pedig, ha lehetséges, átöltözni. Ajánlott egy napi gyors takarítást is beiktatni, hogy a szellőztetés során bekerült szemcséket eltávolítsuk.

 

  1. Mossunk gyakrabban!
    Nemcsak a kint viselt ruhákat érdemes a hazaérkezést követően lecserélni, hanem az ágyneműket, lakástextileket is gyakrabban kell mosni ilyenkor. A hajunkra is érdemes többlet figyelmet fordítani: pollenintenzív időszakokban például érdemes naponta hajat mosni, így nem visszük be az ágyunkba a kellemetlen tüneteket kiváltó pollenszemcséket.

 

  1. Tisztítsuk a levegőt otthonunkban!
    Az allergiás reakciókat kiváltó pollenszemcsék sajnos nem állnak meg küszöbnél. A pihentető éjszakai alvás így sokak számára kihívást jelenthet, ami negatívan befolyásolja a mindennapi életminőséget. Egy okosan kiválasztott légtisztító berendezéssel azonban sokat tehetünk a helyzet javításáért. Egyes készülékek már nemcsak arra képesek, hogy kiszűrjék a levegőben szálló allergéneket, hanem éjszakai móddal is rendelkeznek, így zúgás nélkül tisztítják a levegőt, elősegítve a zavartalan pihenést. Az már csak hab a tortán, hogy hűsítik is a levegőt, ami áldás lehet a mostanában jellemző kánikulában.

 

A nyári időszak allergiával élők számára különösen nehéz lehet, de néhány egyszerű módszerrel jelentősen csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. Figyeljünk a pollenkoncentrációra, tartsuk tisztán otthonunkat, és használjunk légtisztító berendezéseket a levegő minőségének javítása érdekében. Ezzel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a nyár ne csak a pollenallergiáról szóljon, hanem a pihenésről és a kikapcsolódásról is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Hidratálás kívül-belül
Miért nélkülözhetetlen a bőrápolásban? A hőségriadó során talán még inkább aktuális a téma, de nem csupán akkor érdemes odafigyelnünk a hidratálásr…

További cikkek

Folytatódik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiemelt, nyári ellenőrzése; az eddigi vizsgálatok számos szabálytalanságot tártak fel. A szabályszegők …