2024. 07. 28. vasárnap

Szabolcs
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Növekszik a házasodási kedv, több új támogatás érhető el

Növekszik a házasodási kedv, több új támogatás érhető el

 A KSH legfrissebb adatai szerint az év első öt hónapjában 7,3%-kal nőtt a házasságkötések száma Magyarországon, míg az első félévre vetítve 1,5%-os a növekedés az előző év azonos időszakához képest. Ezt a pozitív tendenciát többek között a friss házasok számára elérhető kedvezmények és támogatások is elősegítik, amelyek nagyban megkönnyítik a közös életkezdést és családalapítást. Mivel e téren komoly változások történtek az elmúlt időszakban, az ismert pénzügyi szakértő összegyűjtötte a jelenleg hatályos, friss házasok számára elérhető lehetőségeket.

 

Idén január és június között összesen 21 210 pár kötött házasságot, szemben a 2023 azonos időszakában regisztrált 20 897 házasságkötéssel. A növekedés mértéke egyes hónapokra bontva is jelentős: januárban például 37%-kal, februárban 22%-kal, áprilisban pedig 6,4%-kal nőtt a házasságkötések száma.

 

„Az elmúlt időszakban nagy változáson ment keresztül a friss házasok számára elérhető kedvezmények és támogatások köre – ilyen többek között a Babaváró hitel összegének +1 milliós emelése és a gyermekvállalás határidejének +2 éves hosszabbítása, a CSOK és CSOK Plusz vagyonszerzési illeték-mentesség –, a mostani szabályozás pedig egyértelműen kedvezőbb feltételeket teremt a családalapítás és a közös életkezdés megkönnyítésére. Érdemes körültekintően megvizsgálni az elérhető lehetőségeket, mert kis odafigyeléssel százezreket, de akár milliókat is nyerhetnek azok, akik kihasználják a jogosultság nyújtotta lehetőségeket”mondta el Korponai Levente,cégvezető.

 

Első házasok kedvezménye

  • Ez a kedvezmény 24 hónapon keresztül vehető igénybe, és havonta 5 ezer forint adókedvezményt, vagyis 2 év alatt összesen plusz 120 ezer forint nettó bért jelent a házaspárnak. A kedvezmény feltétele, hogy legalább az egyik fél az első házasságát kösse.
  • A 25 év alattiak adómentességével élőknél a 2 éves időtartamot onnantól kezdve kell számítani, amikor az egyik házasfél betölti a 25. életévét.

 

Lakásvásárláshoz kapcsolódó támogatások

  • Babaváró támogatás: a házasságkötést követően igényelhető, feltétele a gyermekvállalás. Az igényelhető szabad felhasználású kamatmentes hitel maximális összege 11 millió forint, amely a gyermekek érkezésével vissza nem térítendő támogatássá is alakulhat. A 2019-2021 között igényelt kölcsönöknél július elején 2 évvel meghosszabbították a gyermekvállalási határidőt. Továbbá méltányossági eljárás keretében részletfizetést vagy fizetési halasztást kaphatnak a kérelmezők. A Babaváró hitelt egyébként nem szükséges lakáscélra fordítani, szabadon felhasználható.

A Babaváróra jogosult házaspároknak érdemes körültekintően kiválasztani, hogy melyik banknál igénylik a támogatott hitelt. Ugyanis a pénzintézetek különböző kedvezményeket, jóváírásokat kínálnak a náluk igénylőknek.

  • CSOK Plusz: házasságkötést követően, szintén gyermekvállalási feltétellel igényelhető kamattámogatott hitel, amely falusi CSOK-kal is kombinálható preferált településeken.
  • 10% önerő: az első lakást vásárlók számára 2024-től elég lehet 20% helyett 10% önerő igazolása is, ha a jogszabályi feltételeknek megfelelnek és a hitelező bankjuk hitelképesnek találja őket. Ezzel a lehetőséggel ugyan nem csupán házaspárok élhetnek, azonban ha CSOK Plusz hitel segítségével történik a lakásvásárlás, akkor a házasság is alapfeltétel.

 További kedvezmények

  • Illetékkedvezmény: a falusi CSOK és CSOK Plusz segítségével vásárolt ingatlanok után nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni.
  • További adójóváírások: a nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ és önkéntes egészségpénztár után járó adójóváírásokat is érdemes kihasználni.
  • Települési támogatások: egyes települések támogatják a helyben élő vagy ott letelepedni szándékozó fiatalokat, akár egyszeri juttatással, de akár lakáshoz jutást segítő támogatásokkal is. Ezekről a helyi önkormányzatnál lehet érdeklődni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek