2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Ma már a hitelkártya a fő segítség a pénzzavarban lévő embereknek

Ma már a hitelkártya a fő segítség a pénzzavarban lévő embereknek

A rövid távú, átmeneti pénzzavarban lévő emberek egyre inkább a hitelkártyákra hagyatkoznak: a hitelkártya-tartozás ma már nagyobb, mint a folyószámlahitel-állomány – a hitelkártyás költések növekedése közel 50 százalékkal haladta meg a betéti kártyás vásárlások értékének bővülését – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Ha megszorulnak, akkor egyre nagyobb arányban a hitelkártyáikat használják a magyarok átmeneti pénzügyi zavarok kezelésére, vagyis a háztartások folyószámla-jellegű hiteltartozásainak növekedésében egyre nagyobb részt hasít ki a hitelkártya tartozás – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Miközben a folyószámlahitelek állománya éves szinten szerény mértékű csökkenést mutat a május végi 153,8 milliárd forintos szinttel, addig a hitelkártya adósság 6,4 százalékkal 155,3 milliárd forintra emelkedett 2024 ötödik hónapjának végére. Mindez azt jelenti, hogy az elmúlt félévben a lakosság folyószámla jellegű hiteltartozásainak többsége immár hitelkártya tartozás volt – erre korábban még nem volt példa – emlékeztet a BiztosDöntés.hu szakértője.

Egyre több a hitelkártya, megugrott a kártyákkal költött pénz

Gergely Péter szerint a hitelkártyák reneszánsza természetesen nem csak a tartozások felfutásában, hanem a forgalmi adatokban is látszik. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint az idei első negyedévben nőtt a forgalomban lévő hitelkártyák száma, meghaladta az 1,115 millió darabot. A forgalomban lévő hitelkártyák száma 2015. II. negyedéve óta a mostanit megelőzően mindössze két negyedévben tudott növekedni – emeli ki a szakértő, miért is fontos a mostani bővülés. Igaz, még akkor is, ha a forgalomban lévő bankkártyáknak továbbra is mindössze 11 százalékát teszik ki a hitelkártyák.

Használat tekintetében is visszaköszön a hitelkártya keretek komolyabb kihasználása. Miközben a hitelkártyás tranzakciók 9 százalékos bővülése alatta marad a betéti kártyákkal lebonyolított hazai vásárlások darabszámának 10,6 százalékos növekedésének, Gergely Péter szerint fontos változást jelez az, hogy a hitelkártyákkal elköltött összeg számottevően gyorsabban bővült, mint a betéti kártyás forgalom. Míg betéti kártyákkal 7,9 százalékkal költöttek többet az emberek az idei első negyedévben, mint egy évvel korábban, addig a 303,5 milliárd forintos hazai hitelkártya-költés 12,4 százalékos növekedésnek felel meg.

Ennek a változásnak köszönhetően 2018 után most fordult elő először, hogy az egy hitelkártyás fizetésre jutó átlagos összeg 2 egymást követő negyedévben is meghaladta a betéti kártyás költés összegét: az idei első három hónapban átlagosan 9132 forintot fizettek az emberek betéti kártyával, miközben a hitelkártyás kosárérték 9157 forint volt. Mindez annak fényében figyelmeztető a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint, hogy a hitelkártya tulajdonosok tudatosabb kártyahasználók: jellemzően a legkisebb összegű tranzakciókat is szívesen vásárolják meg hitelkártyával, hiszen csak ez a tranzakció ingyenes számukra – ha készpénzt vesznek fel, akkor a felvett összeg a türelmi időtől függően azonnal kamatozni kezd – hasonlóan az igénybe vett folyószámlahitelhez.

Valódi alternatívája a folyószámlahitelnek

Gergely Péter szerint a hitelkártya jó kezekben jó likviditáskezelő eszköz: ha a türelmi idő végéig teljes egészében vissza tudjuk fizetni az előző hónapban elköltött összeget, ingyen használtuk a bank pénzét. A folyószámla hitelkeret igénybevételekor ugyanakkor azonnal kamatot számol fel a bank. A korábbi években a különbséget a két hiteltermék között az jelentette, hogy az időben vissza nem fizetett hitelkártya tartozás után sokkal magasabb kamatot kellett fizetni, mint az igénybevett folyószámla hitelkeret után. A két hiteltermék között ez a kamatkülönbség az elmúlt hónapokban folyamatosan csökkent az MNB adatsora szerint.

Szólhat érvként a folyószámlahitel mellett, hogy a bank a számlára beérkező utalásokat (pl. a munkabérünket) azonnal a hitelkeret törlesztésére fordítja, és így nem ragadunk hosszú hónapokra tartozásban. Ez azonban azzal is járhat, hogy a következő hónapban ismét mínuszba csúszunk, és onnantól ismét indul a kamatozás – miközben hasonló konstrukció esetében a hitelkártyáknál a következő fizetésig valóban ingyen használhatjuk a bank pénzét – emlékeztet a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek