2024. 06. 30. vasárnap

Pál
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Kedden kezdődik a Szecesszió Fesztiválja a Ráth-villában

A szecesszió világnapjához kapcsolódóan egész héten programokkal várja az Iparművészeti Múzeum a közönséget a Ráth-villában. Ráadául az ismeretterjesztő előadások és a kézműves programok ingyenesek, a Ráth-villa állandó kiállítására pedig szombaton egész nap félárú jegyet válthat mindenki. Az 1800 forintos napijegy a 11 órakor kezdődő tárlatvezetésre is érvényes. Ezeken kívül két különleges építészeti séta is lesz, az egyik nappal, a másik pedig az esti nagyvárosi fényekben mutatja be a fényűző szecessziót.
A szecesszió világnapját magyar kezdeményezésre 2013 óta ünnepeljük a két kiváló építész, Antoni Gaudi és Lechner Ödön halálának június 10-i évfordulójához időzítve. Ma már a RANN – Réseau Art Nouveau Network hivatalos programjai közt is szerepel a világnap, melynek idei központi tematikája a fény.
Keddtől péntekig minden este 18 órától egyedi témákról tartanak előadást a múzeum kutatói. Szó lesz Rippl-Rónai tervrajzairól, a fényt megtörő vagy áteresztő ritka műtárgyakról, egy 1900-as párizsi csillár legendás újjászületéséről és a stockholmi Rörstrand gyár szecessziós kerámiáiról is – ez utóbbi előadás angol nyelvű lesz. A világnapon, szombaton a Ráth-villa restaurált csillárjait lehet megismerni, szó esik a szecessziós építészetben kivilágosodó lakóterekről és a fény pozitív hatásairól, valamint egy ezüstből és elefántcsontból készült belga gyertyatartó restaurálásáról is. Családi programként lámpáskészítő workshoppal és UV-fényű arcfestéssel készülnek a múzeumpedagógusok. A mi szecessziónk című kiállítás egész nap félárú napijeggyel látogatható a Ráth-villában, Pandur Ildikó művészettörténész tárlatvezetése a szecesszió fényeire fókuszál 11 órától.
A városi sétákra érdemes időben jegyet váltani. 14:30-kor indul az erzsébetvárosi szecesszió üvegablakait és fényes kerámiáit feltérképező építészeti túra az Almássy térről, este 19 órától pedig a Fényűző szecesszió elnevezésű séta az Andrássy út környékén veszi végig a valaha módos polgárok nyaralóvilláit, majd a program az egykori Balettintézetben működő hotelnél zárul.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…
A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház dolgozói, gyermekei és az egész család számára ismét megszervezik a JUNIÁLIS…

További cikkek