2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • MAGYAR KÉZMŰVESSÉG – 2010 és KÉZMŰVESSÉG AZ EGYHÁZMŰVÉSZETBEN

MAGYAR KÉZMŰVESSÉG – 2010 és KÉZMŰVESSÉG AZ EGYHÁZMŰVÉSZETBEN

címmel, érdekes, átfogó, összehasonlításra is alkalmat adó kiállítás látható július 6-30. között Pécsett, a Székesegyház szomszédságában található Dómmúzeumban.

A kiállítás különleges színfoltnak számít Pécs nyári kulturális kínálatában: az egyetlen olyan rendezvény, amely átfogó módon, a lehető legszélesebb választékkal, egy kiállítás keretében mutatja be a magyar kézművesség két nagy területét: a tárgyalkotó népművészetet és a kézműves iparművészetet.

A kiállításon – amelynek hivatalos megnyitóját (a kiállítók részvételével) július 9-én 17 órától tartják – A Magyar Kézművességért Alapítvány, az IPOSZ és a BKIK Kézműipari Tagozata által kiírt országos pályázat válogatott anyaga kerül bemutatásra.

A pályázatra beadott alkotások válogatását és minősítését a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus valamint a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya szakértőiből álló zsűri végezte.

A kiállításon közel 100 alkotó remekeit csodálhatják az érdeklődők.

A Dómmúzeumban kiállított tárgyak ma élő kézműves iparművészek, tárgyalkotó népművészek alkotásai, amelyek természetes alapanyagok felhasználásával, kézműves technikával készültek, többségükben az egyházi díszítőművészet elemeit képezik. Egyházi textíliákat, papi palástokat, csipkéket, jelképeket, ikonokat, ólomüveg- és intarzia  táblaképeket, faragásokat, szenteket ábrázoló tűzzománc-képeket, kerámia-szobrokat, II. János Pál pápát megformázó kisplasztikát, templomi kellékeket (kelyheket, csengőt, papi gyertyát, gyertyatartókat), míves kidolgozású biblia-borítókat és más liturgikus tárgyakat láthat a látogató.

A kiállítás emellett ízelítőt nyújt napjaink magyar kézművességének legújabb, legszebb népművészeti és iparművészeti alkotásaiból is, amelyek egy-egy hazai tájegység hiteles népi motívumkincsét, forma- és színvilágát tükrözik, az évszázados hagyományokra épülve, napjaink igényeinek is megfelelnek, illetve egyéni tervezés alapján készültek. Az alkotások között az otthon, a lakás berendezésére, díszítésére alkalmas használati eszközök, dísztárgyak; az öltözködés-kultúra elemei (öltözékek, kiegészítők, ékszerek), különböző kézműves mesterségek tárgyai is szerepelnek.

A Magyar Kézművességért Alapítvány a kiállítás anyagát színes fotókon bemutató háromnyelvű albumot ad ki, amely július közepétől a helyszínen is kapható lesz.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek