2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Cukor alapú rákellenes gyógyszer

Egy olasz tudós az Európai Unió Marie Curie Kutatási Alapjának támogatásával egy új kezelés kifejlesztésén dolgozik, amely áttörést jelenthet az agydaganat elleni küzdelemben. Milo Malanga /képünkön /július 2-án Torinóban a Marie Curie konferencián mutatja be az új kutatás részleteit, amely célja egy ciklodextrin alapú rákellenes gyógyszer kifejlesztése. A ciklodextrin a burgonyában, búzában, kukoricában és rizsben található cukorfajta.

Malanga a budapesti székhelyű Cyclolabban, amely a maga nemében a világ legnagyobb kutatási és fejlesztési laboratóriuma, dolgozik együtt tudósok és kutatók egy csoportjával. A rákellenes kezelés kutatása, más néven „Cyclon-projekt” eredményei 2013-ra várhatók.

„Sajnos kevés olyan korszerű gyógyszer van, amely az agydaganatok különböző típusai ellen használható, és ezek sem elég hatékonyak ahhoz, hogy elfogadható arányú sikert garantáljanak” – nyilatkozta Malanga, akit idén januárban választottak ki az EU Marie Curie cselekvési programjából származó támogatásra.

„Ha a Cyclolabban végzett munkánk meghozza várt gyümölcsét, az új rákellenes gyógyszert már 2013-ra ki lehet fejleszteni” – tette hozzá.

A kutatók előtt álló egyik legnagyobb kihívás olyan gyógyszerek kifejlesztése, amelyek úgy pusztítják el a ráksejteket, hogy az egészséges sejteket közben nem károsítják. Másik sajátos probléma, hogy az agyat egy nagy sűrűségű sejtréteg, úgynevezett vér-agy gát védi, amely megakadályozza a legtöbb jelenlegi rákellenes kezelés hatékonyságát.

Milo Malanga egyike annak a 396 kutatónak, aki részt vesz a Marie Curie konferencián a 2010. évi torinói EuroScience nyílt fórum keretében. A Marie Curie konferencia célja, hogy az uniós támogatásban részesülő kutatók bővíthessék ismereteiket, és szélesíthessék karrierkilátásaikat.

Az EU Marie Curie cselekvéssorozata posztgraduális és posztdoktorális szinten nyújt támogatást, hogy ösztönözze Európa legjobb kutatóinak mobilitását. 2007 és 2013 között az EU több mint 4,5 milliárd eurót különít el a programra.

A Marie Curie cselekvéssorozat 1996 óta központi szerepet játszik az Európai Kutatási Térségben. A cselekvéseket a Kutatási Végrehajtó Ügynökség (REA), az EU által létrehozott finanszírozási szerv irányítja, amely a fenntartható és befogadó növekedésre irányuló Europe 2020 stratégia egyik pillérét képező hetedik európai kutatási keretprogram egyes részeivel foglalkozik.

Androulla Vassiliou biztos, aki többek között a Marie Curie Alapért is felelős, a következőket mondta: „Remélem, Milo Malangának és kollégáinak sikerül kifejleszteniük egy olyan gyógyszert, amely ezrek, akár milliók életét is megmentheti. Büszke vagyok, hogy az EU hozzájárul munkájukhoz, amely remek példája annak, hogy az európai finanszírozás milyen hozzáadott értéket képvisel a kutatás támogatásában.

A Marie Curie program egyesíti a felsőoktatás és kutatás legnagyobb tehetségeit, hogy a tudás átnyúljon a határokon, valamint ösztönzi az innovációt és az új ötleteket, amelyek elengedhetetlenek az egészségügyben és sok más területen elért haladáshoz.”

Milo Malanga 33 éves. Gyógyszerkémiát és -technológiát tanult szülővárosa, Bologna egyetemén. A Marie Curie konferencián Torinó Lingotto kerületében július 2-án, 11.15 órakor fog felszólalni.

Máire Geoghegan-Quinn kutatásért, innovációért és tudományért felelős biztos a torinói 2010. évi EuroScience nyílt fórumon július 3-án fog beszédet tartani arról, hogy a Bizottság jövőbeli „Innovatív Unió” stratégiája hogyan serkenti a tudományos előrehaladást és a fenntartható jólétet, valamint a Közös Kutatóközpont új stratégiája hogyan járul hozzá ezekhez a célokhoz.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek