2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Programajánló
  • »
  • Izgalmas programokkal várja a látogatókat az Erőművek Éjszakája Borsod-Abaúj Zemplén vármegyében is

Izgalmas programokkal várja a látogatókat az Erőművek Éjszakája Borsod-Abaúj Zemplén vármegyében is

Hőközpontokat, víztornyot, szennyvíztisztító telepeket, vízműveket, komposztáló telepet és még biomassza kazánházat is megnézhetnek közelről az érdeklődők október 27-én, az idei Erőművek Éjszakáján Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. A belépés mindenütt ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon lehet.

 

Miskolcon számos helyszínen várják idén is az Erőművek Éjszakája látogatóit. Az érdeklődők megnézhetik egyebek mellett, hogyan működik és hogyan látja el energiával a várost a Kombinált Ciklusú Kiserőmű, a Gázmotoros Kiserőmű és a Fűtőmű.  A MIVÍZ Kft. Miskolctapolcai vízműben a látogatás alatt megismerkedhetnek a vízműtelep forrásaival és betekinthetnek a működtetés technológiai hátterébe is. A Miskolc-Szirma Szennyvíztisztító telepen láthatják, hogyan tisztítják meg a város szennyvizét, és hogyan működik a biogáz üzem. Az érdeklődők bepillanthatnak a MIHŐ Kft. – Miskolc Kenderföldi Biomassza kazánházban az 1.100 lakás távhőszolgáltatását biztosító biomassza alapú fűtőmű üzemeltetésébe, és működés közben nézhetik meg a legmodernebb műszaki megoldásokkal rendelkező a 3 MW-os biomassza kazánt is.

 

A KUALA Kft. – Miskolc Tatár Utcai Hőközpontja is kinyitja kapuit, ahol a geotermikus energia szakszerű, környezetbarát és gazdaságos technológiával történő hasznosítását tekinthetik meg a látogatók.

 

Kazincbarcika is több intézménnyel képviselteti magát az eseményen. Várja az érdeklődőket a városi szennyvíztisztító telep, ahol átfogó képet kaphatnak a szennyvíztisztítás fontosságáról és folyamatáról, a környezettudatosság fontosságára pedig a Kazincbarcika Térségi Komposztáló Telep is ráirányítja a figyelmet, ahol a szennyvíztisztítóból kikerülő kommunális szennyvíziszapból állítanak elő megújuló biomasszát, míg az ALTEO – Kazincbarcikai Fűtőerőműben a látogatók megismerkedhetnek a fűtőerőmű fő berendezéseseivel és azok működésével.

 

Tiszaújvárosban a Tisza Erőműben tett sétán ismerkedhetnek a látogatók az egy blokk elrendezésű, hagyományos kondenzációs erőmű technológiájával, míg Bükkábrányban a Bükkábrány Bánya várja a kíváncsi szemeket, ahol megmutatják a bánya működését, külfejtéses bányászati technológia folyamatait. Ha az időjárás engedi, akkor le is lehet majd menni egy speciális járművel a bányába, a hatalmas bányagépek közvetlen közelébe. Sajószögeden, az MVM Balance Zrt. Sajószögedi Gázturbinás Gyorsindítású Erőműben a látogatók betekintést nyerhetnek egy tartalék gázturbinás erőmű életébe, Gibártban a vízierőművet lehet megcsodálni, míg Lázbércen a vízmű várja az érdeklődőket, ahol a víztisztítás különböző technológiai lépéseit lehet megismerni. A Hernádkakon elhelyezkedő ÉRV Zrt. – Csúcsvízműben jelenleg 21 településnek és két ipartelepnek biztosítja az ivóvizet, ahol az Erőművek Éjszakáján lehetőség lesz betekinteni a közüzemi ivóvízellátásba. Tiszaújvárosban madártávlatból is megcsodálhatjuk majd a környéket, mert a víztorony is megnyitja kapuit október 27-én.

 

Idén, október 27-én immár negyedik alkalommal rendezik meg az Erőművek Éjszakáját, az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvényét. A látogatók ezen a napon betekinthetnek az erőművekben, a fűtőművekben és a közműszolgáltatóknál zajló munka kulisszatitkaiba. A főszervező Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfőbb célkitűzése, hogy az energia- és távhőtermelés, valamint a közműszolgáltatások működésének bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy környezetünk védelme érdekében érdemes tudatosan bánni erőforrásainkkal.

 

Az elmúlt három évben hatalmas népszerűségnek örvendett a rendezvény, az Erőművek Éjszakája programjaira tavaly, 2022-ben több ezren látogattak el. Idén is hasonló érdeklődésre számítanak, ezért a népszerű helyszínekre érdemes minél hamarabb regisztrálni a rendezvény honlapján, a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon keresztül. Október 27-én országszerte közel 70 érdekes és nem mindennapi élményeket kínáló helyszín nyitja ki a kapuit a szélesebb közönség előtt is. Érdekes programok, közelről is megtekinthető, hatalmas berendezések és szakértő idegenvezetések során ismerhetjük meg az energia útját.

 

Az Erőművek Éjszakáját idén is Gyetván Csaba műsorkészítő, a program nagykövete népszerűsíti. Csaba az eseményt megelőzően több olyan helyszínen is járt, amelyeket október 27-én személyesen is megnézhetünk. Kedvcsináló bejelentkezései elérhetők a MEKH Facebook-oldalán.

 

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az egyes helyszínekre október 11-től lehet regisztrálni a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon. Érdemes követni a MEKH Facebook-oldalát is, ahol a szervezők további érdekességeket osztanak meg.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …

További cikkek