2024. 05. 10. péntek

Ármin, Pálma
1 EUR 388 HUF
1 GBP 451 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gasztro
  • »
  • Az élelmiszer-előállítók vagy a fogyasztók hibája a sok adalék?

Az élelmiszer-előállítók vagy a fogyasztók hibája a sok adalék?

A válasz nem annyira egyszerű és egyértelmű, mint az első olvasásra hinnénk! Az, hogy az élelmiszerekben helyenként, persze a koncentráció függvényében, az egészségre nem kedvező hatású adalékok is megtalálhatóak, gyakran csak értelmetlen összfogyasztói megszokások, megmagyarázhatatlan elvárások következménye.

Hiszen valljuk be, mi fogyasztók nem tudjuk gyakran helyén kezelni és elfogadni, hogy egy aszalt almakarika
szürkés színű, vagy egy 10-15% epret tartalmazó gyümölcsjoghurt színe nem tűzpiros. Utána
meg elégedetlenek vagyunk, hogy az élelmiszeripari vállalatok kéneznek, és bíbortetűvel
színeznek. És ezeken kívül talán mindannyian tudnánk még megannyi csak a látszatnak szóló
példát mondani. Ezek feltétlenül szükségesek? Vajon ezen tudunk változtatni?
– Mi tojásfehérjéből készítünk tejtermék-helyettesítőket, többek között eperjoghurt-
alternatívát is, főként a tejre érzékenyek részére. Semmilyen színezéket nem használunk,
éppen ezért leginkább a termék polcra kerülése idején gyakran szembesültünk azzal a
kritikával mind fogyasztóktól, mind kereskedőktől, de még újságíróktól is, hogy nem elég
élénk eper színű a termékünk. Ilyenkor bizony el kellett magyarázni, hogy az átlagosnál
magasabb eperarány mellett is a gyümölcs csak ennyire színezi meg a finomságot.
Elmondtuk, hogy ahhoz, hogy a fogyasztók minél szélesebb körének megfeleljünk, például a
termék paleo legyen, ezen nem is kívánunk változtatni. Szerencsére nyitottak voltak a
vásárlók, és megértették ezt a döntésünket – monda Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök.
Tehát igen, tud változni. Az indokolatlan és felesleges adalékanyagok felhasználása
mérséklődhet, akár el is maradhat, ha a termékükre gondos gyártók és az egészségükre
igényes fogyasztók találkoznak, és megfelelő párbeszéd alakul ki köztük. Persze még sok idő
kell ahhoz, hogy megszokjuk, nem mindig az az élelmiszer a friss és természetes, amit annak
idején és nagyon sokáig annak hittünk.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Lencseleves
Lencseleves hozzávalók: 25 dkg lencse 20 dkg füstölt kolbász 2 db sárgarépa 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1-2 db babérlevél a rántás…

További cikkek

125912
Kepes András a kétezres évek elején volt a lokálpatrióta „Vendégségben Miskolcon” programban a város vendége. Most, május 11-én azonban újra itt lesz …