2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Árvíz, belvíz, kullancsveszély!

A Kullancsszövetség létrejöttének és működésének fő célja a kullancsokkal- és az általuk terjesztett kórokozókkal kapcsolatos szakmai munkák szervezése és a folyamatosan gyarapodó információk eljuttatása a lakosság széles köréhez. Dr. Kapiller Zoltán, a Kullancsszövetség elnöke a következőkre hívja fel az ár- és belvízi kárelhárítási eseményeken dolgozók és országszerte a lakosság figyelmét:

 

– Az elmúlt évtizedekben évről-évre egyre enyhébbek lettek a telek. Megszűntek a tartósan talaj menti fagyokkal telt napok száma, s ezért is nő folyamatosan a kullancsok létszáma. Sajnálatosan idén az országban ár- és belvízzel sújtott területeken óriási károk képződtek.  Az ár- és belvíz levonulását követően a volt vizes területeken hirtelen buja növényzet sarjad.

E friss, magasba szökő növényzetbe beözönlenek az erdei- és mezei állatok és a bő táplálékforrás okán gyors- és nagy utódszámú szaporodásba sodródik a faunát adó állatok száma. A buja növényzetű területeken megsokasodott mezei- és erdei állatokon a kullancsok is logaritmikusan elszaporodnak. Tudjuk, hogy az erdei- mezei állatok közül főleg a kisrágcsálók (egerek, pockok), rigók, pelék, sünök (de egyéb vadállatok is) fenntartói – hordozói a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusának és a Lyme-kór baktériumainak. Ezen állatok, mint a kórokozók (vírusok és baktériumok) és a kullancsok felszaporodásának okozói fokozott veszélyt jelentenek a nagy számuk és jelentős elterjedésük miatt.

– Emlékeztetőként szólva ma már az erdők- mezők, közparkok és a kertek is kullancsveszélyt jelentenek országszerte, tehát nem csak az árvizes területekre vonatkozik a kullancsok elleni védekezés 2P-elvének, azaz a Progresszív Prevenció működtetésének fontossága.
– Mindenképpen tájékozódjanak orvosuknál lakó-, nyaraló- és munkahelyük (pl. az árvízi területeken dolgozók is) kullancs fertőzöttségéről.
A kullancsbetegség és a kullancsok elleni védekezés a gátakon- és az árvízi kárelhárításon dolgozókra, magunkra és szeretteinkre egyaránt:
A 2P-elve, azaz a Progresszív Prevenció a kullancsok elleni védekezés egyik stratégiája a következő:
Mielőtt a hosszabb időre szóló nyaralást megkezdenénk oltassuk be magunkat és egy éves kórtól gyermekeinket a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen a gyorsított oltási protokoll szerint. Létezik olyan védőoltás, amely csak 2 hét különbséggel akár 97% védelmet nyújt a kórokozók ellen.
Fontos tudni, hogy a háziorvosával, gyermekorvosával, üzemorvosával egyeztesse a szükséges oltási sorozat időbeli tempírozását (két hét különbséggel adassa be a védőoltást), s ne felejtsék a szükséges emlékeztető oltásokat aztán (évente ill. 5 évente) beadatni, hogy a védettségük folyamatos legyen. Itt fontos még kiemelni, hogy szülők a nagykorúvá váló gyermekeiknek is adják át az oltási könyveiket azzal a felszólítással, hogy élethosszig a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni védőoltásokat beadassák maguknak, s majdan gyermekeiknek is.
Ez most kiemelten fontos az ár- és belvízi kárelhárításon dolgozók esetében, mert ők vannak leginkább kitéve a veszélynek és a munkáltató cégek, HM, BM, VPOP és az önkormányzatok munkáltatói felelőssége az, hogy ezt a védőoltást is beadassák dolgozóiknak.   
Tudatni kell az oltott személyekkel, hogy a védőoltás nem a kullancs ellen-, hanem egy az általa terjesztett legveszélyesebb vírusos betegség, az agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen véd.
Fontos tudnunk, hogy a lakosság egészségtudatos nevelésében és az aktív védekezési módszerek ismertetésével vállal szerepet a Kullancsszövetség. Teszi ezt azért, hogy a természet adta kullancsveszélyre felhívja a gátakon dolgozók és a lakosság figyelmét és oktassa az egyre tökéletesedő kullancs elleni védekezés módozatainak megismerésében. A szakszerű tájékoztatás célja az, hogy az ajánlásainkat betartók minél nagyobb biztonságban dolgozhassanak- ill. tölthessék szabadidejüket a természetben, természetesen, RETTEGÉS NÉLKÜL.
Ne féljék a természetet! Oltassák magukat a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusa ellen és védekezzenek a kullancsok ellen, hogy nyaruk is egészségben teljen!

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek