2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Önellenőrzés, helyesbítés vagy adóhatósági javítás – melyek a leglényegesebb különbségek
Önellenőrzés, helyesbítés vagy adóhatósági javítás – melyek a leglényegesebb különbségek

Önellenőrzés, helyesbítés vagy adóhatósági javítás – melyek a leglényegesebb különbségek

Önellenőrzés, helyesbítés vagy adóhatósági javítás – melyek a leglényegesebb különbségekAz elektronikus bevallás benyújtására kötelezett vagy azt önként vállaló adózók körében mára már elfogadottá vált a hibás bevallások elektronikus úton, javító bevallás beküldésével történő javítása. Azonban a javító bevallás funkcióját még gyakran összetévesztik a helyesbítő bevallással, így előfordul, hogy a javító bevallás nem ér célba. Fontos figyelni arra, hogy a javító bevalláson a bevallás funkciójára utaló jelölések megfelelően legyenek kitöltve. Az előforduló variációkat és a hozzájuk kapcsolódó helyes eljárást az alábbiakban foglaltuk össze:

Először is létezik az ún. alapbevallás, mely esetében a beadott nyomtatványon nincs kitöltve sem a javítani kívánt bevallás vonalkódja, sem a helyesbítés, sem az önellenőrzés jele. Itt gyakran előforduló hiba, hogy alapbevallásból ugyanarra az időszakra többet adnak be, így minden nem elsőként beadott alapbevallás duplának minősül. A duplasági hibáról az adózó értesítést kap, teendője a bevallással azonban nincs, hivatalból elintézetté tesszük, adófolyószámlájára nem kerül.

Előfordulhat az is, hogy a feldolgozás során hibásnak bizonyult bevallások esetén az adóhatóság az adózót javításra (hiánypótlásra) szólítja fel. Ekkor a „Javítani kívánt bevallás vonalkódja” mezőben a javítani kívánt bevallás bárkódját szerepeltetni kell. Fontos azonban tudni, hogy javító bevallást csak hibás, kiértesített bevallásra fogadunk el. Ha a javító bevallás nem felel meg ennek a feltételnek, akkor a hibáról az adóhatóság értesítést küld és a javító bevallást tárgytalannak tekinti.

Sokszor megtörténik, hogy olyan bevallás kerül beküldésre, ahol fel van tüntetve a hibás alapbevallás iktatószáma (vonalkódja) és bejelölésre kerül az adózói javítás (helyesbítés) kódkocka is.  Ebben az esetben a bevallás hibaágra kerül, melyről az adózót kiértesítjük, a bevallás feldolgozásra nem kerül.

Elévülési időn belül az adózó is kezdeményezheti az adóbevallás kijavítását, ha a bevallásban – adót, járulék kötelezettséget nem érintő – hibát észlel. Ebben az esetben „Az adóhatóság által hibásnak minősített bevallás vonalkódja” mezőt üresen kell hagyni és ki kell tölteni, hogy adózói javításról (helyesbítésről) van szó, de nem szabad kitölteni az önellenőrzés jelét!

Ha azonban az adózó az általa már beküldött bevallás adataiban olyan hibát észlelt, ami adót, járulékkötelezettséget is érint, akkor önellenőrzésről beszélünk. Ekkor ki van töltve az önellenőrzés jele és üres a „Javítani kívánt bevallás vonalkódja” mező valamint az adózói javítás (helyesbítés).

Helyesbítő, vagy önellenőrző bevallásra is lehet küldeni javító bevallást abban az esetben, ha a helyesbítésnek, önellenőrzésnek szánt bevallást a hivatal hibásnak találta és arról értesítést küldött. Ebben az esetben a javítani kívánt bevallás vonalkódja mezőben természetesen ennek a hibás bevallásnak a bárkódját kell feltüntetni, nem pedig az eredeti alapbevallásét.

 

 

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal

Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek