2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA A HERMÁN OTTÓ MÚZEUMBAN

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA A HERMÁN OTTÓ MÚZEUMBAN

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA A HERMÁN OTTÓ MÚZEUMBAN

2010. június 19. (szombat) 18.00 – 02.00

Herman Ottó Múzeum Kiállítási épülete (Miskolc, Papszer 1.)

Programok

– V. Miskolci Fröccsfesztivál (www.froccsfesztival.hu)

A Múzeumok Éjszakájának minden évben családias kísérő rendezvénye, a múzeum hangulatos udvarán, a Miskolci Fröccsfesztivál. Ebben az évben is a széles bor és szörp kínálatból készült fröccsök mellett a hagyományos szódásüveg bemutató és vásár és Manómanufaktúra játszóház várja majd a kicsiket és nagyokat. Az ételkülönlegességekről a Boldogkő várában működő Castrum Boldua középkori étterem gondoskodik, de megkóstolhatóak az Erdőhorváti perec és kecskesajt különlegességek is. Ebben az évben először, a látogatók nem csak a múzeumban fröccsözhetnek. A fesztivál térkép vezetésével, Móra Ferenc nyomán kereshetik fel az avasi pincesor régi boros pincéit, ahol a híres avasi fröccsöt (7 dl bor + 3 dl szódavíz) is megkóstolhatják.

– 21:00 A Jazzinside zenekar szabadtéri koncertje

A múzeumkert vendégei előtt jól ismert együttes rendszeres fellépője a fesztiválnak. Előadásmódjuk legfőbb jellemzője, hogy megpróbálják ötvözni a különféle stílusokat. A latinos hangzást mixelik a jazz elemeivel, vagy éppen a jazzt ötvözik a funky-val. Előfordul az is, hogy egy közismert számot teljesen más stílusban adnak elő. Zenészeik néha elkalandoznak a pop világába is, hogy a funky, illetve a jazz hangzást próbálják belecsempészni. Különleges hangú énekesnőjük az idén szerez diplomát a Gráz-i Zeneakadémia jazz-ének szakán. Gratulálunk! Ezen az estén zenélnek: Berkecs Evelin (ének); Péter Zoltán (trombita); Tálas Áron (basszusgitár); Kovács Zoltán (gitár); Olrilczki György (dob); Vadász Gyula (zongora)

– Kisgömböc múzeumi játszóház kicsiknek és nagyoknak

A Herman Ottó Múzeumban már több éve működő játszóház foglalkozása a Múzeumok Éjszakáján a Mazsaroff Miklós festőművész emlékkiállításához kapcsolódik. A vállalkozó szellemű látogatók olajpasztellel, pasztellel és tussal készíthetik el saját csendéletüket Mazsaroff Miklós festményei alapján.

– Szinvaparti Öltögetők bemutatója

A Miskolcon működő foltvarró csoport közös varrásra, eper és tulipán készítésre várja a kicsiket és a nagyokat. A kézműves foglalkozás mellett a zsákbamacska is kipróbálhatják az érdeklődők.

– Manó Manufaktúra

A múzeumban minden vasárnap délelőtt működő kézműves program a Múzeumok Éjszakáján is várja a látogatókat, Folyamatos játszóház minden korosztálynak arcfestéssel, hennafestéssel és egyéb meglepetésekkel.

Vendégmúzeum:

Hollóházi Porcelán Múzeum

A múzeum 1981-ben, a hollóházi kerámiaipari tevékenység kezdetének 150. évfordulóján nyílt meg azzal a céllal, hogy bemutassa a nagyközönségnek mindazt az iparművészeti értéket, ami a hollóházi ipar 225 éve alatt keletkezett.

Interaktív festőműhely

A Hollóházi Porcelánmúzeum Látogatói alkotócentruma egy éjszakára a miskolci múzeumba költözik. A cél az, hogy az érdeklődők hogy ne csak betekintést nyerhessenek a porcelánfestés csodálatos világába, de ki is próbálhassák porcelánfestői tehetségüket. Szakképzett kézifestő segítségével varázsolhatnak mintákat a hófehér porcelánra egyéni alkotásokat létrehozva.

Kiállítások

Korok, Képek, Kamerák

– fotográfiatörténeti állandó kiállítás Dömötör Zoltán magángyűjtő anyagából“A minket körülvevő világot mindannyian másképp éljük meg. Talán az egyetlen dolog, amit objektívnek tekinthetünk, a rögzített pillanat, a fotográfia művészete. Ez a kiállítás azoknak az embereknek, tárgyaknak állít emléket, akik, és amelyek a valóság rögzítésében kiemelkedő szerepet játszottak a világon, Magyarországon és az életemben” (Dömötör Zoltán)

Szász Endre gyűjtemény

– A művész világa 1969-1990állandó kiállítás Minden sikeres férfi mögött ott áll a háttérben egy nő. Szász Endre ötödik felesége, Lula asszony életét már eddig is volt férje hagyatékának menedzselésére szentelte és az elmúlt évben a miskolci Herman Ottó Múzeumban látta meg azt a helyet, ahol az értékes életmű egy jelentős része állandó kiállításon bemutatásra kerülhet. A világhírnévre szert tett művész, 1970-től Torontóban és Los Angelesben élt. Mindent elért, amit egy magyar művész életében elérhet… És mégis hazajött. Hollóházán alkotott, így teremtette meg a porcelángyár történelmének új korszakát. A kiállítás az egyedi Szász Endre művek mellett, a házaspár egykori Beverly Hills-i otthonában összegyűjtött műtárgyakat is bemutatja a pre-columbian szobroktól a különleges afrikai maszk gyűjteményig.

Mazsaroff Miklós festőművész emlékkiállítása

Mazsaroff Miklós négy évtizedes alkotói munkásságát értékteremtő, intenzív művészi munka jellemezte. Gazdag életművében a festészeti anyag mellett jelentős számban fellelhetők grafikái és rajzai. Az elsősorban tájképfestőként számon tartott művész oeuvre-jében kétségkívül kisebb számú, de jelentőségében komoly súlyú csendéletek, portrék egyaránt megtalálhatók. Dinamikus, dekoratív tájképfestészetében tematikailag egyaránt nyomon követhető egyrészt az észak-magyarországi táj, Miskolc és környékének változása, fejlődése, másrészt a vidék népi élete a borsodi emberek, a fáradságos kétkezi munkát végző munkásember és az itt zajló munkafolyamatok (mezőgazdasági, gyári), harmadrészt külföldi utazásainak élményei. Az itáliai tanulmányút hatására művészetében bekövetkezett gyökeres változás, konstruktivista stílusának kibontakozása a hetvenes évek elejére datálható, amely a nyolcvanas években teljesedett ki. Ekkor alakult ki érett alkotói periódusa, amely a kilencvenes évek elejéig töretlenül megmaradt, ívét csupán a kíméletlen betegség, majd a halál tudta kettétörni.

Gustav Mahler és Bécs – időszakos kiállítás a Bartók + Európa Miskolci Nemzetközi Operafesztivál rendezésében

Mahler karrierjének csúcspontját Bécsben érte el, ahol 1897 és 1907 kötött a Bécsi Udvari Opera karmestere és igazgatója volt. Mahler bécsi tevékenységének tíz éve a Hofoper fénykorának és a modern operafelfogás kezdetének számít. A kiállítás rövid áttekintést nyújt Mahler életútjáról, részletesen bemutatja a Bécsben töltött évek eseményeit és a kor jelentős alakjait. A kiállítás túlnyomó részét az Osztrák Nemzeti Könyvtár, az Osztrák Színházi Múzeum és a Kunsthistorisches Museum tulajdonában lévő, a magyar közönség előtt még ismeretlen fényképek alkotják.

Képek…(peremvidék) – időszakos kiállítás a Á. Tóth József fotográfiáiból

A kiállítás képei 1982 és 1998 között Garadnán, Miskolcon, Ózdon, Miskolc Béke-telepen, Miskolc Szondi-telepen, Tiszaladányban, Perecesen, Tatabányán, Dunaújvárosban, Tiszatardoson és Tatabánya Mész-telepen készültek.

 

Herman Ottó Múzeum Képtára (Miskolc, Görgey u. 28.)

Programok:

– 21.00 : Akár egy kis zenekar – Dallam, harmónia és basszus hat húron – Papp Sándor gitárművész koncertje

Papp Sándor a Pozsonyi Zeneakadémián szerezett művésztanári diplomát, illetve előadóművészi doktorátust. Számos mesterkurzuson vett részt Görögországban, Spanyolországban, Csehországban olyan kiváló mesterek mellett, mint Roberto Aussel, Wolfgang Lendle, David Russel. 1990-ben a párizsi nemzetközi gitárverseny döntőjébe jutott. Számos országban koncertezett (Szlovákia, Spanyolország, Németország, Olaszország, Franciaország, Ausztrália). Jelenleg a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézet, valamint a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola gitártanáraként dolgozik. Ezen az estén a közelmúltban megjelent latin gitárzenei CD-jét mutatja be, melyen brazil, argentin, paraguayi, mexikói, kubai, spanyol folklorisztikus feldolgozások szerepelnek műzenei köntösben.

– A Sissy Kávéház és Étterem: Grill Party a Sissy Tereszon és Sissy korabeli falatkák az étteremben  (www.sissykavezo.hu)

A Sissy Kávéház 2009. október elején, éttermi része pedig november hónapban nyitotta meg kapuit vendégei előtt.

Nevét a bájos Erzsébetről, azaz Sissyről kapta.

A kávéházban megkóstolhatják Sissy korabeli ételeinket és betekintést nyújtunk Önöknek a XIX. század korszakának romantikus zenei kínálatába, valamint megtekinthetik Sissy képsorozatát és Strobl Alajos által készített Erzsébet királynő mellszobrát.

– A festészet titokzatos világa – múzeumpedagógiai foglalkozás

A múzeumpedagógiai programon kicsik és nagyok egyaránt kisméretű képet készíthetnek a Herman Ottó Múzeum Képtárának szelencéi ihletésében.

Az őskori kovabányászat rejtelmeirendhagyó tárlatvezetések óránként régész szakmuzeológusok vezetésével.

Vendégmúzeum:

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeuma

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum intézményi szervezetéhez tartozó Kohászati Múzeum (korábban Központi Kohászati Múzeum) a Bükk-hegység ölelésében, a festői Szinva-völgyben található. A fél évszázados múltra visszatekintő intézmény több, mint 200 éves műemlék épületben működik, környezetét a természeti értékek és a történelmi emlékek egyaránt vonzóvá teszik. A múzeum fő célja, hogy sikerüljön megmenteni és megőrizni az emberi civilizáció fejlődésében meghatározó ipari tevékenység tárgyi, szellemi és épített örökségét.

Lépj be a hámorkovács céhbe – múzeumpedagógiai foglalkozás

A program a céhes kézművesek mindennapjaiba enged bepillantást a drámapedagógia eszközeinek segítségével. A résztvevők belecsöppennek a mesterré válásnak abba a fázisába, amikor a több éves inaskodás és tanulás után a céhlegények megkapják vándorkönyvüket és vándorlásra indulnak a Herman Ottó Múzeum Képtárban. Vándorkönyvükbe bejegyzik a kapott feladat megoldását és mesterremeket (rajzot) készítenek. A remeklést követően a nyitott céhláda fölött leteszik a mesterek esküjét. Az új mestereket bevezetik a céhkönyvbe és megkapják mesterlevelüket. A mesterré avatást a “mestervacsora” zárja, ahol az új mesterek jelképesen megvendégelik a régi céhtagokat.

Kiállítások

A Herman Ottó Múzeum Képtára – állandó képzőművészeti kiállítás

A miskolci múzeum az 1899-es alapítás óta gyűjti a képzőművészet emlékeit. A mára közel tizenhatezer műtárgyat magában foglaló gyűjtemény együtt formálódott a város lassan kibontakozó, majd egyre pezsgőbb művészeti életével. Vásárlások, ajándékozások és letétek révén egyaránt gazdagodott, és az egymástól többnyire független szerzemények sorozata mellett időnként egy-egy jelentős műtárgykollekció is múzeumi tulajdonba, ill. kezelésbe került. Ez utóbbiak közül dr. Petró Sándor képző- és iparművészeti magángyűjteménye képviseli a legkiemelkedőbb értéket. A 2005-ben megújuló állandó kiállításon a magyar képzőművészet történetével az 1700-as évektől a 20. század elejéig rangos alkotásokon keresztül ismerkedhet meg a nagyközönség. Az átfogó történeti igényű bemutatás elve szerint haladva, e koncepcióba szervesen illesztve képet nyújt a tárlat a jellegzetesen miskolci művészet múltjáról is.

Tűzkövek a mélyből – őskori kovabányászat lengyelföldön a Varsói Állami Régészei Múzeum kiállítása

Európa talán legnagyobb kovakő és az ebből készült tárgyak lelőhelye Lengyelország. A Varsói Állami Régészeti Múzeum több mint hetven éve kutatja a kovabányászatot, ezeket mutatja be részben a nyíregyházán megnyílt vendégkiállítás. Európa legnagyobb kovabányájából és az ország egész területéről több ezer évvel ezelőtt készített késeket, nyíl- és dárdahegyeket és más kovakőből készült használati tárgyakat is láthatnak az érdeklődők. A bemutatott darabok mellett rövid szöveges információkat is kapnak a látogatók a kovakövek kutatásairól, azok lelőhelyéről és valamikori bányászatáról, használatáról.

– A lengyel régészeknek kiemelkedő a kovakövekkel és az ezekből készült tárgyakkal kapcsolatos munkássága. Ki merem jelenti, hogy Európa legbővebb gyűjteményével rendelkezik múzeumunk – mondta el Wojciech Brzezinski a Varsói Állami Régészeti Múzeum igazgatója. Lengyelország legnagyobb kovakő bányájában a paleolitikumtól egészen a bronzkorig termeltek ki ércet.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek