2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Bujtor Csupi mesélt Csöpiről

Bujtor Csupi mesélt Csöpiről

Bujtor Csupi mesélt CsöpirőlA Rabonbán már hiába várja kapitányát.

Az alig egy éve elhunyt színi-direktorra, Bujtor Istvánra emlékeztek pályatársai és családtagjai Budapesten a Bujtor című könyv minapi bemutatóján. Fater, Papi, Ötvös Úr, Ezt megcsíptük Oszi!?, A Rabonbán már hiába várja kapitányát – néhány fejezetcím a könyvből, amely bemutatóján ott volt az özvegy Bujtor Judit, a zenésztestvér Frenreisz Károly, és Anna lánya, akit Csupinak hívott. Ez utóbbi egy rövid mesét írt az édesapjáról: „Csupi minden nap ült indiánsas apja mellett, nézte az önfeláldozó baglyok munkáját, és mesélni kezdett. Mesélt a régi életről, mesélt a sebességről, a szélről, a tengerről, a szabadságról, az illatokról, a ragaszkodásról és az erőről. Kétségbeesetten kapaszkodott apja törött szárnyába. Megígérte, hogy ezúttal még gyorsabb indiánsas lesz, és neki születnek majd indiánsas gyerekei, hogy szükség lesz indiánsas nagyapára, aki a bölcsességet hordozza, és terelgeti a szertelen apró sasfiókákat. De ezeket már magának mondta. Az indiánsasok ugyanis nem alkusznak. Erőből buknak alá a tengerbe. Örökre. Csupi azóta erősebb indiánsas, lelkében egy soha sem múló fájdalommal, és ragaszkodással.”

Bujtor Anna lányát mindig azzal bíztatta, hogy írjon mesét a gyerekeknek. Ez volt az első meséje – édesapjának!
Frenreisz Károly így emlékezett alig egy éve elhunyt bátyjára: – Gyerekkorunkban többször verekedtünk hármasban, Istvánnal és Zoltánnal (Latinovits Zoltán), édesanyánk alig bírt velünk. Ezt látva édesapánk egyszer összeültetett bennünket, azt mondta, fiúk nem kell ezt az életet nagyon komolyan venni. Mi már ezt akkor is tudtuk, mégis néha túl komolyan vettük.
Most már a két báty nélkül, hiszen Karesz egyedül maradt, mint ahogy Judit asszony is, aki még ma sem akarja elhinni, hogy férje nincs többé. Legfőbb küldetésének tartja azóta is Bujtor István emlékének ápolását, és a Tihanyi Szabadtéri Színpad további működtetését. A jó barátok, akik a könyvben is szerepelnek, mint Kern András, és Eperjes Károly film-forgatás miatt nem jött el, míg Németh Miklós ex-miniszterelnök édesanyja halála miatt maradt távol. Szulák Andrea, aki mindig is vallotta, hogy Bujtor fedezte fel a színészet számára, szintén elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen.
Temesi László

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…