2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
Megkezdődött a 81. Ünnepi Könyvhét

Megkezdődött a 81. Ünnepi Könyvhét

Megkezdődött a 81. Ünnepi KönyvhétMegkezdődött a 81. Ünnepi Könyvhét és a 9. Gyermekkönyvnapok központi rendezvénysorozata Budapesten; a magyar könyv hétfőig tartó ünnepét Borbándi Gyula, a nyugati magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja nyitotta meg a Vörösmarty téren, ahol a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) vezetői bejelentették: a Márai Program elindítását követelik. Borbándi Gyula Széchenyi-díjas történész, író köszönetet mondott azért, amiért a könyvhetet első alkalommal nyithatta meg „az ötágú sípnak nevezett magyar irodalom ötödik ága, a nyugati magyar irodalom” egyik képviselője.

 

Az író megnyitóbeszéde után az MKKE vezetői bejelentették: fehér szalag kitűzésével nyilvánítják ki közös akaratukat az olvasás- és könyvkultúra fejlesztését célzó Márai Program azonnali elindításáért.

Az Ünnepi Könyvhét központi helyszínén június 3. és 7. között 152 pavilon, mintegy 250 hazai és határon túli kiadó, 400 könyvújdonság és csaknem ezer dedikálás várja a könyvbarátokat, szombaton pedig második alkalommal rendezik meg a Könyvek Éjszakáját. A programokhoz több fővárosi helyszín és számos vidéki város is csatlakozott.

A nyitónapon adták át a Szép Magyar Könyv 2009 verseny elismeréseit: 65 kiadó összesen 120 könyvvel mérettette meg magát. A rendezvényen a minőségi könyvesboltok Hermész-díját is kiosztották.

A gyermekkönyvek közül a Naphegy Könyvkiadó által gondozott Kerekítő, Jakabosné Kovács Judit kötete érdemelte ki a Szép Magyar Könyv 2009 díjat. A könyv a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány különdíját is elnyerte.

Az ismeretterjesztő kiadványok közül Stemlerné Balog Ilonának az Osiris Kiadónál megjelent, Történelem és fotográfia című kötetét díjazta a zsűri. A tankönyvek kategóriájában Csajági Sándor és Fülöp Ferenc Fizika 9. című könyve, a Nemzeti Tankönyvkiadó kiadványa kapta a Szép Magyar Könyv díjat.

A tudományos művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriájában az elismerést Merkl Ottó és Víg Károly Bogarak a Pannon régióban című könyve kapta, amely a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága, a B.K.L. Kiadó és a Magyar Természettudományi Múzeum gondozásában jelent meg

A szépirodalmi és ifjúsági kategóriában, a művészeti könyvek, albumok szekciójában, valamint a bibliofil és speciális kiadványok kategóriájában nem ítélték oda a Szép Magyar Könyv díjat, de – másik három kategóriához hasonlóan – több oklevelet is kiadott a zsűri.

A közönségdíjat az idén is a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és a Veszprém Városi Művelődési Központ kiállításának látogatói szavazatai alapján ítélték oda Kelevéz Ágnes és Szilágyi Judit Nyugat-képeskönyvének (Petőfi Irodalmi Múzeum).

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek