2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Igazi siker lett a zöld EFOTT – Úszómedencényi hulladék marad körforgásban

Igazi siker lett a zöld EFOTT – Úszómedencényi hulladék marad körforgásban

Úszómedencét kitevő mennyiség marad körforgásban az EFOTT-on keletkező hulladékból, a házigazda Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fesztiválzöldítő törekvéseinek köszönhetően. A fesztiválon használt 170 000 komposztálható műanyag poharat és minden biológiai úton bontható hulladékot Gödöllőn komposztálnak, a tiszta PET-palackokat, aludobozokat és papírokat pedig hamarosan újrahasznosítják.

Házigazda egyetemként egyedülálló zöld kezdeményezés élére állt idén a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem – hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba rektor. „A legfőbb célunk az volt, hogy az EFOTT fesztiválon keletkező összes biohulladék esetében sikerrel záruljon a biológiai körforgás, amire korábban még nem volt példa. Igazi sikerként könyveljük el, hogy a zöld fesztivál koncepcióját rendkívüli érdeklődés övezte a fiatal generáció részéről és nagy nyitottságot tapasztaltunk a hulladékok szelektív gyűjtése terén is.

Az EFOTT fesztiválon végül 250 m3 biológiai úton bontható hulladék gyűlt össze. Ehhez tartozik az a nagyságrendileg 130 000 db 0,5 literes pohár és körülbelül 40 000 röviditalos pohár is, amely komposztálható műanyagból, PLA-ból készült.

Mindezt a házigazda MATE szakértői speciális berendezések segítségével már a helyszínen előkezelték és aprították.

A fesztivál után minden biológiai úton bontható hulladékot a MATE Hulladékgazdálkodási Tanszék gödöllői telephelyére szállítottak, ahol az elmúlt héten sikeresen megkezdték a további szükséges kezelést és a 70°C-on történő komposztálást.

A 280 m3 száraz szelektív hulladékot – azaz a tiszta PET-palackokat, az alumíniumból készült italosdobozokat és a papír-hulladékot – újrafeldolgozással forgatják majd vissza az anyagkörforgásba.

Összességében tehát 530 m3 hulladék maradhat körforgásban, azaz körülbelül egy 25 méteres úszómedence térfogatának megfelelő mennyiség az, ami a MATE szakértőinek hála nem terheli a lerakókat.

Lerakásra kizárólag tisztálkodó eszközök (pl. nedves törlőkendők, papírzsebkendők), pénztárgépekből származó hőpapírok, valamint a nem beazonosítható és az erősen szennyezett anyagok kerülnek, amelyek a fesztiválon összegyűlt hulladék 5%-át teszik ki.

 

Videónk a biohulladék útjáról: https://www.youtube.com/watch?v=1E3z4oNAhdE

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…