2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Disznóság! – két emeletnyi malac a kisteherautóban

A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság munkatársai a napokban egy román kisteherautóban 80 egymáson utazó malacra bukkantak. Az állatok egymás hegyén-hátán, víz és szellőzés hiányában Krakkóból tartottak Romániába. A rendőrség a kisteherautó vezetőjével szemben állatkínzás gyanúja miatt indított büntetőeljárást. A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának járőrei egy közúti ellenőrzés alkalmával Nagyrozvágy és Kisrozvágy közötti útszakaszon ellenőrzés alá vontak egy román állampolgár által vezetett tehergépjárművet, amely 80 db 30-40 kg közötti sertést szállított.

A jármű vezetője elmondta, hogy az állatokat Lengyelországban a Krakkói piacon vásárolta, azonban származásukról nem rendelkezett semmiféle okmánnyal, illetve állategészségügyi igazolással sem. A járőrök ezért értesítették a területileg illetékes hatósági állatorvost, aki az állatokat a helyszínen lefoglalta és egy állategészségügyi telepre szállítatta.

A hatósági állatorvos a helyszínen úgy nyilatkozott, hogy az állatok szállítása nem felelt meg az EU előírásoknak – mivel víz és megfelelő szellőzés sem volt biztosítva számukra – így a nem megfelelő bánásmód az állatok pusztulásához vezetett volna.

A járművezetővel szemben a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a Btk. 266/B §. (1.) bekezdésébe ütköző állatkínzás bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást.

 

Információs háttér: Állatkínzás – Btk. 266/B. §

(1) Aki

a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,

b) állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi,

vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a vadászatról szóló törvény által tiltott vadászati eszközzel vagy tiltott vadászati módon vadászik, illetőleg a halászatról szóló törvény által tiltott halfogási eszközzel vagy módon halászik vagy horgászik.

(3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1)-(2) bekezdésben írt bűncselekményt olyan módon követik el, hogy az az állatnak különös szenvedést okoz.

 

A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek