2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Ötszörös igen a segítségnyújtásra – Így támogatja a menekülteket a MATE

Ötszörös igen a segítségnyújtásra – Így támogatja a menekülteket a MATE

 Példaértékű hallgatói-munkatársi humanitárius összefogással segíti az Ukrajnából érkezőket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). A budai, keszthelyi és gödöllői kollégiumokban már közel 350 menekültet szállásoltak el, és folyamatos a campusokon az adományok gyűjtése is. A menekültek gyors és zökkenőmentes elhelyezését a kollégisták is önzetlenül segítik, ami kiválóan példázza a hallgatói összetartást.

Az Erasmus+ nemzetközi kreditmobilitási ösztöndíjprogram támogatásával beregszászi oktatókat is befogadott a MATE, akik fejenként mintegy ezer eurós ösztöndíjat és kollégiumi elhelyezést kaptak. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola oktatói és kiskorú gyermekeik részére a veszteségek és a háború mint kollektív trauma feldolgozását segítő mentálhigiénés tanácsadást is biztosított az egyetem, melyet minden érintett család hálával fogadott.

Jó látni, hogy az adománygyűjtés tekintetében a MATE mind az öt campusa megmozdult és már több kisbusznyi adománnyal tudtuk segíteni a menekültek ellátását. A Budai Campushoz tartozó Kísérleti Üzem és Tangazdaság például 300 kg bioburgonyát is felajánlott. Az egyetemi kollégiumokban közel hétszáz szabad férőhelyet ajánlottunk fel a menekültek elhelyezésére, mintegy 350 főt pedig már el is szállásoltunk. Emellett a MATE angol nyelven folyó valamennyi képzésén készek vagyunk fogadni az orosz-ukrán válságban érintett 5-5 fiatalt, ugyanakkor az agrár-, műszaki és gazdaságtudományi fókuszú doktori iskoláinkban is lehetőséget biztosítunk résztanulmányok folytatására” – hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

A Kaposvári Campuson és a Rippl-Rónai Művészeti Intézet épületében már február 26-tól gyűjtés indult, a Kaposvári Református Egyházkerület felhívásához kapcsolódva. Az összefogás révén négy kisbusznyi adomány gyűlt össze, köztük tisztálkodási szerek, gyermekruhák, babakocsi és kiságy, valamint megannyi tartós élelmiszer. A csomagokat részben Kárpátaljára, részben a Kőröshegyi Plébánia vonzáskörzetébe menekült családok részére juttatták el. Egy kisbusznyi adományt a Magyar Vöröskereszt szállít el a rászorulóknak.

A Károly Róbert Campuson gyűjtött 40 doboznyi és 20 zsáknyi higiénés termék, tartós élelmiszer és ágynemű a menekülteket fogadó Beregsurány, Vásárosnamény, Márokpapi és Ópályi településekre került, a kisgyermekek és csecsemők ellátására használható termékeket és játékokat pedig az Ungváron működő árvaházba szállították. Egy nemzetközi kutyakiállításokon küllembíróként dolgozó kolléga segítségével rengeteg kutyatápot is eljuttattak az Ukrajnában működő menhelyek számára.

A Georgikon Campus a Pethe Ferenc Kollégiumban elszállásolt menekültek részére szervezett gyűjtést, és mivel a befogadott személyeknek is szükségük van a segítség minden formájára, mind a hallgatók, mind a munkatársak elsősorban ebben segédkeznek. A napi ellátást Keszthely Város Önkormányzatával, a Keszthelyi Járási Hivatallal, valamint segélyszervezetekkel közösen szervezik, de érkeztek hozzájuk csomagok német és osztrák területekről is.

A Szent István Campuson és a Budai Campuson gyűjtött ruhaneműk, tisztálkodószerek és tartós élelmiszerek a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának „Több lett? Maradhat!” országos felsőoktatási adománygyűjtő programjának keretein belül jutnak el a rászorulóknak, a Magyar Vöröskereszten keresztül.

A MATE továbbra is elkötelezett és felkészült mind a tartósan Magyarországon tartózkodó menekültek fogadására, mind pedig a tranzit jelleggel, ideiglenesen hazánkban menedéket kereső diákok megsegítésének ügyében. Mint azt Gludovátz Ferenc, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke kiemelte, a gyűjtés sem fog véget érni az adományok elszállítását követően. Egészen addig folytatják, ameddig szükség van rá.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…