2024. 04. 30. kedd

Katalin, Kitti
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
Ötven év, két nap – lezárult a jubileumi tanév

Ötven év, két nap – lezárult a jubileumi tanév

Ötven év, két nap – lezárult a jubileumi tanévÖtvenedik tanévét zárja az idén a miskolci egyetemi bányamérnökképzés – a jubileumi eseménysorozat, tanév lezárásaként kétnapos ünnepi rendezvényt tartott a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara május 14-én és 15-én.

A Nehézipari Műszaki Egyetemet (NME) a soproni Bányamérnöki Kar és a Kohómérnöki Kar Miskolcra tervezett áttelepítésével, és egy új Gépészmérnöki Kar létesítésével 1949-ben alapították. A Kohómérnöki Kar átköltözése 1952-re gyakorlatilag befejeződött, de a Bányamérnöki Kar csak 1959 szeptemberére került végérvényesen Miskolcra.

2009 májusában Sopronban tartottak megemlékezést a selmeci utódintézmények, a 2009/2010-es jubileumi tanévet pedig a miskolci ünnepi tanácskozással zárták le.

Az első nap délelőttjén a Műszaki Földtudományi Kar Miskolcon eltemetett dékánjaira emlékeztek a résztvevők. Délután konferenciával folytatódott a rendezvény, amelyen a soproni elődintézmény és a fél évszázada otthont adó város, Miskolc is magas szinten képviseltette magát. Így többek között köszöntőt mondott prof. Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora, köszöntők hangzottak el továbbá a soproni Erdőmérnöki Kar és a miskolci Műszaki Anyagtudományi Kar dékánjaitól, Káli Sándor, Miskolc polgármestere pedig a város és a kar kapcsolatáról beszélt.
Az ünnepi tanácskozáson a múlt áttekintése mellett a jelenről és a belátható jövőről is szó volt. A kar ötvenéves miskolci történelméről dr. Bőhm József beszélt, majd dr. Tihanyi László dékán ismertette a jelenlegi oktatási tevékenységet. A Miskolcon végzett bánya- és olajmérnökök lehetőségeiről dr. Szabó László és Boros Ferenc okleveles mérnökök tartottak előadást.

A Miskolci Egyetem XXXVII. előadóterme ezután prof. dr. Zambó János, a kar első miskolci dékánja, későbbi rektor nevét viseli. A névadó ünnepségen dr. Kovács Ferenc akadémikus, professor emeritus előadásában ismerhették meg a résztvevők Zambó professzor munkásságát, életművét.

A jubileumi tanév egyik kiemelkedő eseményeként tavaly májusban a soproni Bányamérnöki Karon és a Földmérőmérnöki Karon végzett utolsó évfolyam mérnökeit köszöntötték jubileumi oklevelekkel. A rendezvénysorozat zárásaként pedig május 15-én ünnepi szenátus­ülés keretében adtak át jubileumi okleveleket a Miskolcon elsőként, az NME Bányamérnöki Karán, Földmérőmérnöki Karán, illetve korábban a Magyar Királyi József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Bánya-, Kohó- és Erdőmérnöki Karán 65, 60 és 50 éve végzett és oklevelet szerzett mérnököknek a Miskolci Egyetemen.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ukrán gyerekek a Ráth-villában
Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten ne…

További cikkek