2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

„DÉDSZÜLEINK EBBEN ÜNNEPELTEK – ZARÁNDOKOK AJÁNDÉKAI”

NÉPMŰVÉSZETI CSALÁDI NAP ÉS KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓ

A Gödöllői Királyi Kastély 2021. november 27-én nyitja meg „Dédszüleink ebben ünnepeltek – Zarándokok ajándékai” nevű új népviseleti babakiállítását és egész napos színes családi programokkal várja a népművészet iránt érdeklődőket. Az ingyenesen látogatható kiállítás 2022. február 13-ig lesz elérhető, a Kastély Rudolf-szárnyában.

Az időszaki kiállítás népviseleti babagyűjteménye Nagy László Tamás atya, máriabesnyői plébános halálának huszadik évfordulójának állít emléket. Tamás atya vette át a Kátai Géza atya által gyűjtött Mária Múzeumot, amelynek egyik része, a búcsúra érkező zarándokok által hozott népviseletbe öltöztetett babák gyűjteménye. Tamás atya korai és váratlan halála után a Heves-, Nógrád- és Pest-megyei ünnepi népviseletbe öltöztetett babák Bese Gergő atyához kerültek. A gyűjtemény 2007-ben érte el végleges formáját, amelyet a Gödöllői Királyi Kastélyban tekinthetik meg 2021. november 27-től-2022. február 13-ig.

A kiállítás megnyitó köré szervezett családi napon a népművészet értékének széles körű megmutatásával készülnek. A boldogi népviseleti bemutatón megismerhetik a színpompás népviseletéről és néphagyományairól ismert települést, a különleges fehér hímzést, a varrott kendőt és fodros kendőt, amelyek a legünnepélyesebb ruhadarabok voltak. Az Arany-Páva Nagydíjas és Vass Lajos nagydíjas Hévízgyörki Asszonykórust, akik igyekeznek megőrizni és tovább éltetni a Galga-mente népdalait. A méltán híres és már 1229-ben is említett Rimóc település, a palóc viselet kiemelkedő öltözetével a menyasszonyi ruhával és annak öltöztetésével ismerteti meg az érdeklődőket. A Gödöllői Petőfi Sándor Általános Iskola 2008 óta német nemzetiségű oktatásban és nevelésben részesíti diákjait, az iskola számára fontos a német nemzetiség hagyományápolása, közel 80 diák tart majd bemutatót nemzetiségi ruhában. A kegyhelyekre zarándoklást, vagyis a búcsújárást mutatja be a bujáki búcsú menet, amely a múlt bűneiért való vezeklés és a jövő pozitív irányba befolyásolásának rituális útja volt. Fellép a többszörösen országos arany minősítéssel rendelkező Isaszegi Asszonykórus, akik máig élő népszokásokat jelenítenek meg énekelve, művészeti vezetőjük Volter Domonkos könyvbemutatóval színesíti műsorukat. Az ecseri néptáncegyüttes bemutatja a békési szlovák táncokat, a közép szlovákiai csárdást, a sáros vármegyei táncokat, a katka keringőt és a bődi táncokat. A hivatalos kiállítás megnyitó 15.45-kor kezdődik, a kiállítás egész nap megtekinthető lesz.

További információ: sajto@kiralyikastely.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…

További cikkek