2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Oscar-díj: 10 film versenghet a legjobb filmnek járó aranyszobrocskáért
Oscar-díj: 10 film versenghet a legjobb filmnek járó aranyszobrocskáért

Oscar-díj: 10 film versenghet a legjobb filmnek járó aranyszobrocskáért

Oscar-díj: 10 film versenghet a legjobb filmnek járó aranyszobrocskáértAz amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tervei szerint jövő évtől 5-ről 10-re bővül a legjobb filmnek járó Oscar-díjért versengő művek listája, ami feltehetően növeli majd az esélyét a közönségkedvenceknek, a dokumentumfilmeknek, az animációs és az idegen nyelvű alkotásoknak.

A döntéshozók remélik, hogy a jelöltek számának bővítésével nagyobb teret kapnak majd az értékes filmek, és a díjátadó gála nézettsége is nőni fog.  Azért döntöttek így, mert az idei Oscar-gálán ötnél több film érdemelte volna meg, hogy induljon a szobrocskáért, köztük a kritikusok és a közönség közös kedvence, a Batman legsötétebb kalandjait bemutató Sötét lovag, a másik sikeres szuperhős-film, a Vasember, a Wall-E című animációs film és egy komédia, a Trópusi vihar.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy sokkal többen követik figyelemmel a gálát, ha sikerfilmek is szerepelnek a jelöltek között: a felmérések szerint az eddigi legnagyobb nézettség 55,2 millió nézővel 1997-ben volt, amikor a Titanic – többek között – a legjobb film díjáért is versengett, méghozzá sikerrel.

Az utóbbi években a legmagasabb, 43,5 milliós nézettséget akkor jegyezték, amikor a Gyűrűk ura: a király visszatér – letarolva a mezőnyt – 11 Oscart vitt el. A valaha mért legalacsonyabb, 32 millió nézőt jelentő mutatót tavaly könyvelhette el a gála, amikor a Nem vénnek való vidék nyerte a legjobb filmnek járó díjat.

Az akadémia szavazói általában figyelmen kívül hagyják a sikerfilmeket még akkor is, ha művészi értékkel bírtak – vélekedett Christine Birch, a testület tagja, a DreamWorks marketingigazgatója. – A jelöltek számának megemelésével az olyan filmeknek, mint például a Star Trek című science-fiction vagy az Up! animációs film, nőnek az esélyeik arra, hogy elnyerjék a legrangosabb filmes kitüntetést.

Mások, például Tony Angelotti publicista szerint semmi sem fog változni: a szervezet tagjai eddig is a komoly drámákat részesítették előnyben, és attól, hogy több filmet jelölhetnek, az ízlésük még nem fog megváltozni – egyszerűen csak több dráma lesz a mezőnyben.

A bővítés a közönségkedvencek mellett teret nyithat az idegen nyelvű, az animációs és a dokumentumfilmeknek is, amelyeknek bár már van saját kategóriájuk, a jövőben a legjobb film díjáért is versenybe szállhatnak – latolgatta Jasmine Madatian, a Disney szóvivője, aki szintén tagja az amerikai szervezetnek.

A jelöltek számának növelése visszahozná az Oscar-díj kezdeti időszakát, amikor még általában 10 mű versenyzett a szobrocskáért. A húszas évek végétől 1943-ig tíz, esetenként még több filmet jelöltek a legfontosabb kategóriában; az utolsó ilyen népes mezőnyből nyertesként kikerülő alkotás Kertész Mihály Casablancája volt.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…