2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A hazai kortárs képzőművészet legjobbjai a REÖK-ben
A hazai kortárs képzőművészet legjobbjai a REÖK-ben

A hazai kortárs képzőművészet legjobbjai a REÖK-ben

A hazai kortárs képzőművészet legjobbjai a REÖK-ben   Százöt alkotást válogatott be a minden eddiginél szigorúbb szakmai zsűri a REÖK-ben megrendezendő XIII. Táblaképfestészeti Biennálé felhívására beérkezett művek közül. A nyár egyik legkiemelkedőbb képzőművészeti eseménye a kortárs magyar festészet valódi, stilárisan sokszínű keresztmetszetét adja, többek közt olyan alkotókkal, mint Konkoly Gyula, Vojnich Erzsébet, Aknay János, Fehér László, Kicsiny Balázs, Keserü Ilona és Karátson Gábor. Több mint háromszázötven alkotás érkezett be a REÖK-ben május 15-től látogatható XIII. Táblaképfestészeti Biennálé felhívására. A zsűri tagjai a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus részéről Wehner Tibor művészettörténész, Nátyi Róbert, a REÖK művészeti vezetője és Csáki Róbert festőművész voltak. A minden eddiginél szigorúbb grémium százöt alkotást választott ki a beérkezettek közül.

Stilárisan sokszínű tárlatot ígérnek a képek, hiszen a nyár egyik legnagyobb múltú képzőművészeti seregszemléjére mindenféle stílusban adtak be műveket a jelentkezők. A zsűri sem preferált stílusirányzatokat: a figuratív és nonfiguratív alkotások ugyanúgy megjelennek, mint a lírai absztrakt vagy a fotó- és hiperrealista művek.

Olyan országosan ismert és elismert festők képeit csodálhatják meg a REÖK látogatói többek között, mint Konkoly Gyula, Szüts Miklós, feLugossy László, ef Zámbó István, Karátson Gábor, Csurka Eszter, Keserü Ilona, Dréher János, Aknay János, Fehér László és Wächter Ákos. A hazai táblaképfestészetet és a kortárs magyar képzőművészetet méltó módon reprezentáló kiállítás várja tehát a látogatókat egészen július 11-ig.

A REÖK vezetése a szemle időpontját már két évvel ezelőtt újrapozícionálta, hiszen a Szegedi Szabadtéri Játékokkal párhuzamosan rendezik azt meg. Ráadásul a fesztivál előadásaira szóló belépőjegyekkel ingyenesen látogatható a biennálé, így a közönség széles rétegeit képes bevonzani.

Idén is érkeztek díjfelajánlások a nívós biennáléra: az Oktatási és Kulturális Minisztérium Művészeti Főosztálya 500.000 Ft-ot ajánlott fel fődíjként a zsűri által legjobbnak ítélt művész számára. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Szegedi SZEFO Zrt. és a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Zrt. a további díjfelajánlók.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…