
A Szimbiózis Alapítvány idén harmadik alkalommal rendezi meg az Országos Amatőr Sajtversenyt, amely mára a hazai kezdő és házi sajtkészítők egyik legfontosabb találkozóhelyévé vált. A versenyhez idén is magas színvonalú szakmai program kapcsolódik, neves előadókkal, gasztronómiai és turisztikai szakemberekkel, valamint országosan elismert sajtbírákkal. A rendezvény célja a magyar sajtkultúra fejlesztése, a helyi és kézműves termékek népszerűsítése, valamint a tudatos vásárlói magatartás ösztönzése — hogy a hazai fogyasztók egyre szélesebb palettáról válasszanak, és a minőségi magyar sajtok is méltó helyet kapjanak a mindennapokban.
A sajtverseny nem egyszerűen megmérettetés, hanem egy olyan szakmai és közösségi platform, amely a magyar kisüzemi és amatőr sajtkészítők fejlődését szolgálja. A résztvevők professzionális visszajelzést kapnak a beküldött sajtjaikról, betekintést nyernek az éttermi, turisztikai és technológiai trendekbe, és személyes kapcsolatokat építhetnek a hazai gasztronómiai élet szereplőivel. A konferencia fókuszterületei: a hazai sajtfogyasztási trendek bemutatása, a kézműves sajtok társadalmi és gazdasági értéke, innovációs lehetőségek a sajtkészítésben , milyen út vezet a professzionális termékig, a sajt, mint regionális identitásteremtő termék, a sajt, mint edukációs és közösségépítő eszköz. Itt mutatja be elsőként Szabadkai Andrea a néhány napja megjelent Sajtbolygó című könyvét.
A Szimbiózis Alapítvány rendezvénye egyben felhívás is: a magyar tejből készült minőségi sajtok sokszínűsége méltó a figyelemre, a helyi termelők támogatása pedig a fenntartható élelmiszerlánc kulcsa. A sajtválaszték növelése és minőségének javítása hozzájárul a magyar gasztronómiai kultúra és a vidékfejlesztés erősítéséhez.
PROGRAM
🧾 A sajtó számára riportok készítésre van lehetőség az előadások előtt (9.45 -10.00) ebédszünetben, a díjátadás után, valamint bekukkanthatnak az előadásokkal párhuzamosan zajló sajtbírálási kulisszák mögé is!
| 09.00-10.00 |
regisztráció |
Baráthegyi Panzió Recepciós Pult |
| 10.00-10.15 |
Köszöntő |
Tim Zoltán, elnökségi tag, Magyar Sajtkészítők Egyesülete; Jakubinyi László, kuratóriumi elnök, Szimbiózis Alapítvány |
| 10.15-10.45 |
Előadás 1. |
Bózsó Gyula, erdész, Miskolc Város 2025. évi Nívó díjasa, az „Erdő finom” és az „I love Bükk” könyvek írója, az Ehető Erdő sorozat (a világ 100 legjobb fenntartható turisztikai kezdeményezése-2025) megálmodója, a sajtok világa és az ehető erdő kapcsolatáról mesél |
| 10.45-11.30 |
Előadás 2. |
Bózsó István: a Hotel Palota Lillafüred séfje, aki a szállodai menüsorban található sajtokról, azok kiválasztásának menetéről beszél majd, fókuszálva a helyi termelőkkel való együttműködésre |
| 11.30-11.45 |
Kávé szünet |
Baráthegyi Panzió Terasz |
| 11.45-12.15 |
Előadás 3. |
Szabadkai Andrea: a Kislépték Egyesület szakértője, a Sajtbolygó című könyv szerzője, az „Élménygazda” program ötletgazdája; szakterülete továbbá a kistermelői tevékenység, valamint a Rövid Ellátási Lánc (REL) stratégia |
| 12.15-12.45 |
Előadás 4. |
Paszterkó Márk: az Agromilk Kft. értékesítési menedzsere a sajtkészítést segítő technológiai eszközökről tart előadást |
| 12.45-13.45 |
Ebéd |
Baráthegyi Panzió Étkező |
| 13.45-14.45 |
Farmbejárás |
Jakubinyi László |
| 14.45-15.15 |
Előadás 5. |
Jakubinyi László: A magyar szociális farm mozgalom bemutatása |
| 15.15 |
Eredményhirdetés, díjátadás |
Tim Zoltán- Jakubinyi László |










