2025. 09. 19. péntek

Vilhelmina

1 EUR 389 HUF
1 GBP 448 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Gasztrománia » MA TE mit eszel? Mi a túró?! – A túró rudi összetevői
túró

MA TE mit eszel? Mi a túró?! – A túró rudi összetevői

Elindult a „MA TE mit eszel?”, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) új, tudományos alapokon nyugvó ismeretterjesztő sorozata. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Mecenatúra (MEC_24) programjának támogatásával létrejött produkció 12 epizódon keresztül válaszol meg olyan közismert kérdéseket, amelyeket kevesen vagy épp tévesen ismernek sokan. Első adásunk a túrók fajtáiról, különlegességeiről és a túróból készülő egyik legnépszerűbb édesség érdekességeiről rántja le a leplet.

Az emberek gyakran nem ismerik a különböző tápanyagok szerepét és megfelelő arányát az étrendben. Nem tudják, hogyan kell összeállítani egy kiegyensúlyozott étrendet, illetve hajlamosak alábecsülni a friss zöldségek és gyümölcsök szerepét, fontosságát. A leggyakoribb tévhitek közé tartozik, hogy a szénhidrátokat teljes mértékben kerülni kell a fogyás érdekében, illetve, hogy minden zsír káros, holott a szervezetnek szüksége van bizonyos egészséges zsírokra. További tévhit, hogy a „diétás”, „bio” vagy „light” feliratú termékek automatikusan egészségesek. Az is tévhit továbbá, hogy a méregtelenítő diéták gyors és hatékony megoldást kínálnak a fogyásra és az egészségi problémákra. Többek között emiatt készítette el a MATE az új felvilágosító, a tudatosságra nevelő film- és podcast-sorozatát, melyben közérthetően bemutatásra kerülnek az Egyetem tudományos eredményei is. Emellett a 21. századi fenntarthatósági elvárásokkal, valamint a minőségi és kiegyensúlyozott táplálkozásra való törekvéssel összhangban is tájékoztatást kívánnak nyújtani az elkészült filmek. A sorozat személyes hangvételű, gyakorlatias, vizuálisan igényes videók formájában éri el a közönséget. Minden epizódhoz kötődik egy podcast-beszélgetés, ahol a sorozatok témaköreit még mélyebben járják körül az egyetem szakemberei.

A sorozat első – a Mi a túró?! – A túró rudi összetevői – című epizódjából a nézők megtudhatják, hogy a túró, rögös túró hagyományos magyar alapanyag, ami fermentálással készül. Magas fehérjetartalma mellett rendkívül sokoldalú édes és sós ételekben egyaránt használható. Az adásból az is kiderül, milyen sok féle-fajta túró létezik, amelyek nem csak ízre, de színre, állagra és természetesen felhasználási területen is különböznek egymástól. Hazai szíveknek az egyik legnépszerűbb alkotás kétségkívül a túró rudi, másnéven túródesszert, amely kapcsán a sorozat első epizódjában nem csak érdekes információk látnak napvilágot, de szakértőink egy házilag elkészíthető finomság elkészítési javaslatával is szolgálnak.

A szeptember 1-től november 30-ig tartó sorozat célja, hogy párbeszédet indítson. A közösségi médiafelületeken a nézők kérdéseket tehetnek fel, szavazhatnak témákról, kommentelhetik a látottakat. A szervezők egyetemi versenyeket és workshopokat is terveznek, ahol az érdeklődők találkozhatnak a kutatókkal, így saját élményeiken keresztül kerülhetnek közelebb a tudományhoz. Ezzel a sorozat nemcsak információforrás, hanem egyfajta közösségi élmény és tudományos párbeszéd platformja is lesz.

A projekt szakmai vezetője Dr. Kocsis Tamás, az NKFIH Tudományos Mecenatúra pályázat nyertes kutatója, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének oktatója.

Forrás: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, továbbította a Helló Sajtó! Üzleti Sajtószolgálat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

kartya

Legolvasottabb

Legutóbbi bejegyzések
Hirdetés

Nap vicce

Az állattan professzora, úgy vizsgáztat,hogy a letakart kalitkából, csak a madár lába látszik.
-Felismeri a madarat? – A hallgató a fejét csóválva hallgat.
-Hát akkor elégtelent adok Önnek!
-Mi a Neve ?
-A vizsgázó térdig felhúzza a nadrágját, tessék kitalálni Professzor Úr!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!