2025. 09. 19. péntek

Vilhelmina

1 EUR 389 HUF
1 GBP 448 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Gasztrománia » XIII. Barokk Főzőfesztivál Fertődön – házi bivallyal és parlagi szamárral 
IMG_2332

XIII. Barokk Főzőfesztivál Fertődön – házi bivallyal és parlagi szamárral 

 Úri konyha, Csárda konyha, Polgármesterek konyhája

A magyar házi bivaly és a parlagi szamár került terítékre a XIII. Barokk főzőversenyen, amellyel 42 csapat tagjai – köztük 11 polgármesteri csapat – birkóztak a hétvégén zajló fesztiválon. Persze sült az ökör a nyárson, a nagy melegben fogyott a fröccs, s a színpadon kulturális műsorral szórakoztatták a nagyérdeműt.

Klötzl Géza főrendező: Az első és a mostani fesztivál között az a különbség, hogy a szerény helyi kezdeményezésből 13 év alatt országosan és nemzetközileg is ismert gasztronómiai-kulturális eseménnyé nőtte ki magát rendezvényünk. Az első fesztiválon 5 versenyző volt.

Három fő pillérünk volt és van: a kultúra, a turizmus és a gasztronómia, de az elmúlt években bekerült egy negyedik irány is, mégpedig az egészséges életmód. Ez azt jelenti, hogy szabadon tartott állatok húsát használjuk, kiváló minőségű élelmiszerekből, bio alapanyagokból dolgozhatnak a versenyzők.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opóczki István a zsűri elnöke: A megnyitóban is felhívtam a versenyzők figyelmét, hogy nem csupán az ízeket versenyeztetjük, díjazzuk, hanem a tálalást, a verseny közbeni tiszta munkát, és az asztalon lévő kínálók ötletességét, szépségét is.

A fesztivál három fő gasztronómiai irányvonalat képvisel. Az egyik az Úri konyha, amely hat fogásos, menüsor, a barokk korszak gazdagságát hozza vissza. A résztvevők 6-7 féle, különleges alapanyagból készíthetnek látványos fogásokat.

A második a Csárda konyha, ahol a csapatok szabad tűzön főznek tartalmas, egytálételeket, kizárva a gázfőzők használatát.

A harmadik pedig a különleges alapanyagok versenye. Idén a bivaly és a szamárhús a kapott alapanyag, amelyet sokan még nem használtak. Nem könnyű velük dolgozni, de különleges ízélményt adnak. A zsűri és a társadalmi zsűri minden feltálalt fogást megkóstol és értékel.

Készülnek a fogások

Sétálok a sátrak között, ahol egyre másra készülnek a fogások. A Ceglédberceli Jóbarátoknál  sült vadnyúl, fürjleves, töltött fürj, vadragu és még ki tudja mennyi finomság készül. Török József polgármester is kiveszi a részét a munkából, és a kínálásból.

Zsira csapata burgundi marharaguval készül, a Súlyos Sasok pedig bivalyt vörösborosan, juhtúrós puliszkát, füstölt angolnát tesznek a tálakra. Harka polgármestere Duschanek Péter, és az alpolgármester Árpási László, fenséges tárkonyos ragulevest tálalt, krumpli gombóccal. / Bevallom őszintén, hogy a nagy melegben ez a kitűnő leves esett a legjobban. E sorok írójának a nyertes fogás ez volt./

A Fertődi Kanálforgatók csapata vörösboros, gombás vaddisznó pörköltöt készített, Agyagosszergény csapata pedig szarvaspörköltet burgonyafánkkal. A Lövő/várvédők/ mézes aszalt szilvás lapockát sütöttek, áfonya lekvárral.

Közben megtalálom a Mátrai Bivalyrezervátum sátrát is, akik ezt a különleges alapanyagot biztosították a főzéshez, s náluk megkóstolhatjuk a bivalykolbászt és a szamárszalámit is. Szalai Ferenctől megtudjuk, hogy a bivaly a legek állata, s így a bivalyhús gasztronómiai értéke magas minőségű. Zsírtartalma alacsony, vitamin és ásványi anyag tartalma magas, és ízvilága fantasztikus.

 

Bognár Zoltán polgármester: Nagy öröm számunkra, hogy településünk ilyen módon is kapcsolódik a gasztronómiai értékek megőrzéséhez, s az ország számos települése is képviselteti magát. Reményeink szerint a főzőversenynek, a nagy sikerre való tekintettel jövőre is helyet adunk.

Fotónkon a nyertes csapatok, a zsűri elnöke, és a főszervező

Orosz B.Erika

Fotó:Orosz László

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

kartya

Legolvasottabb

Legutóbbi bejegyzések
Hirdetés

Nap vicce

Az állattan professzora, úgy vizsgáztat,hogy a letakart kalitkából, csak a madár lába látszik.
-Felismeri a madarat? – A hallgató a fejét csóválva hallgat.
-Hát akkor elégtelent adok Önnek!
-Mi a Neve ?
-A vizsgázó térdig felhúzza a nadrágját, tessék kitalálni Professzor Úr!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!