Úri konyha, Csárda konyha, Polgármesterek konyhája
A magyar házi bivaly és a parlagi szamár került terítékre a XIII. Barokk főzőversenyen, amellyel 42 csapat tagjai – köztük 11 polgármesteri csapat – birkóztak a hétvégén zajló fesztiválon. Persze sült az ökör a nyárson, a nagy melegben fogyott a fröccs, s a színpadon kulturális műsorral szórakoztatták a nagyérdeműt.
Klötzl Géza főrendező: Az első és a mostani fesztivál között az a különbség, hogy a szerény helyi kezdeményezésből 13 év alatt országosan és nemzetközileg is ismert gasztronómiai-kulturális eseménnyé nőtte ki magát rendezvényünk. Az első fesztiválon 5 versenyző volt.
Három fő pillérünk volt és van: a kultúra, a turizmus és a gasztronómia, de az elmúlt években bekerült egy negyedik irány is, mégpedig az egészséges életmód. Ez azt jelenti, hogy szabadon tartott állatok húsát használjuk, kiváló minőségű élelmiszerekből, bio alapanyagokból dolgozhatnak a versenyzők.
Opóczki István a zsűri elnöke: A megnyitóban is felhívtam a versenyzők figyelmét, hogy nem csupán az ízeket versenyeztetjük, díjazzuk, hanem a tálalást, a verseny közbeni tiszta munkát, és az asztalon lévő kínálók ötletességét, szépségét is.
A fesztivál három fő gasztronómiai irányvonalat képvisel. Az egyik az Úri konyha, amely hat fogásos, menüsor, a barokk korszak gazdagságát hozza vissza. A résztvevők 6-7 féle, különleges alapanyagból készíthetnek látványos fogásokat.
A második a Csárda konyha, ahol a csapatok szabad tűzön főznek tartalmas, egytálételeket, kizárva a gázfőzők használatát.
A harmadik pedig a különleges alapanyagok versenye. Idén a bivaly és a szamárhús a kapott alapanyag, amelyet sokan még nem használtak. Nem könnyű velük dolgozni, de különleges ízélményt adnak. A zsűri és a társadalmi zsűri minden feltálalt fogást megkóstol és értékel.
Készülnek a fogások
Sétálok a sátrak között, ahol egyre másra készülnek a fogások. A Ceglédberceli Jóbarátoknál sült vadnyúl, fürjleves, töltött fürj, vadragu és még ki tudja mennyi finomság készül. Török József polgármester is kiveszi a részét a munkából, és a kínálásból.
Zsira csapata burgundi marharaguval készül, a Súlyos Sasok pedig bivalyt vörösborosan, juhtúrós puliszkát, füstölt angolnát tesznek a tálakra. Harka polgármestere Duschanek Péter, és az alpolgármester Árpási László, fenséges tárkonyos ragulevest tálalt, krumpli gombóccal. / Bevallom őszintén, hogy a nagy melegben ez a kitűnő leves esett a legjobban. E sorok írójának a nyertes fogás ez volt./
A Fertődi Kanálforgatók csapata vörösboros, gombás vaddisznó pörköltöt készített, Agyagosszergény csapata pedig szarvaspörköltet burgonyafánkkal. A Lövő/várvédők/ mézes aszalt szilvás lapockát sütöttek, áfonya lekvárral.
Közben megtalálom a Mátrai Bivalyrezervátum sátrát is, akik ezt a különleges alapanyagot biztosították a főzéshez, s náluk megkóstolhatjuk a bivalykolbászt és a szamárszalámit is. Szalai Ferenctől megtudjuk, hogy a bivaly a legek állata, s így a bivalyhús gasztronómiai értéke magas minőségű. Zsírtartalma alacsony, vitamin és ásványi anyag tartalma magas, és ízvilága fantasztikus.
Bognár Zoltán polgármester: Nagy öröm számunkra, hogy településünk ilyen módon is kapcsolódik a gasztronómiai értékek megőrzéséhez, s az ország számos települése is képviselteti magát. Reményeink szerint a főzőversenynek, a nagy sikerre való tekintettel jövőre is helyet adunk.
Fotónkon a nyertes csapatok, a zsűri elnöke, és a főszervező
Orosz B.Erika
Fotó:Orosz László