2025. 05. 11. vasárnap

Ferenc

1 EUR 405 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Gasztrománia » Húsvét a lelki és gasztronómiai megújulás jegyében
5pqxMAaQ

Húsvét a lelki és gasztronómiai megújulás jegyében

A húsvét az európai és egyben a magyar hagyományok egyik legfontosabb ünnepe. Mind a teológiai, mind a nép-kulturális szerepe és hagyományai megkérdőjelezhetetlenek.
Akármelyik aspektusból is közelítünk hozzá: ez az újjászületés és a megújulás ünnepe. Mi
szimbolizálná ezen szavak tárgyi valóját jobban mint a virágok öntözés utáni kibújása a
talajból vagy a tojás, amely egy olyan tárgy, amiből egy egész élet létre tud jönni, és amiben
meg is van minden tartalom ehhez.
Nem csoda tehát, hogy a húsvéti hagyományokhoz, játékos közösségi élményéhez
kapcsolódott a hölgyek megöntözése. Ahogy az sem véletlen, hogy a locsolók pedig piros
vagy éppen részletgazdagon díszített tojásokat kapnak „munkájukért” cserébe. Sőt a tojás a
húsvéti asztal, a reggeli elengedhetetlen elemévé is vált a hosszú-hosszú évek alatt, aminek
mindig ott kell lennie a főtt sonka mellett.
– A hagyományos tojásos ételek is rendkívüli gazdagságot mutatnak. A tojás az egyik legjobb,
természetes fehérjeforrásunk, évezredek óta velünk élő csodaszer. Ugyanis a tojás nem csak
üres kalória, hanem minden benne van, ami egy élet kialakulásához szükséges, gondolva itt
magas fehérje-, vitamin-, ásványi anyag tartalmára. Tehát az őseink részéről remek választás
volt – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár.
A húsvét a megújulás ünnepe. Akkor miért újévkor teszünk fogadalmakat, igyekszünk akár
táplálkozási szokásainkat megújítani? Talán a fejünkben egyszerűbb egy naptári új évhez
társítani az újrakezdést. Azonban, ha nem tettük volna ezt meg január 1-én, vagy már el is
akadtunk volna, most újra megpróbálhatjuk. És ehhez, főleg a kilók leadása és a jobb
sportteljesítmény szempontjából remek segítő társunk lehet a tojás.
– Kutatások mutatják, hogy a megemelt fehérjebevitel önmagában is testsúly-csökkenéssel
jár hosszú távon. A tojás pedig rengeteg jól hasznosuló proteint tartalmaz. A tojás
mindemelett, főleg, ha sok friss zöldség társaságában reggelire fogyasztjuk, a szervezet
működésének elindításában, és az egész napos telítettségi érzet meglétében is nagy
segítségünkre lehet. Ráadásul a sportolók teljesítményének fokozásához, az izomzat
táplálásához is remek választás – folytatta Dr. Németh Csaba.
A tojás fogyasztása ráadásul ma már sokkal változatosabb formában történhet mint pár tíz
évvel korábban. Olyan tojásfehérje alapú termékek jelentek meg a polcokon, amikkel nem
csak a tejfehérje-allergiások, laktóz-érzékenyek tudják remekül helyettesíteni a tehéntejből
készült túrót, tejfölt, krémeket, de a szénhidrát- és zsírmentesen táplálkozóknak is
alternatívákat nyújtanak. Ráadásul a segítségükkel akár a húsvét is még tojásosabbá tehető.
A húsvét jegyében itt van egy igazi aktuális finomságnak, a tormakrémes húsvéti ToTu-s,
sonkás kockának a receptje. Remek kis, egyszerűen elkészíthető, mégis nagyon mutatós
vendégváró falatok. A recept 25 darabos kocka zila tortaformára van méretezve.
Hozzávalók:
az alaphoz:
80 dkg puhára főtt füstölt sonka (tarja vagy csülök) ledarálva
40 dkg ToTu krém extra

3 tojás
törött bors
a forma kikenéséhez:
folyékony kókuszolaj
a töltelékhez:
20 dkg ToTu krém
10 dkg folyékony kókuszolaj
cukormentes ecetes torma ízlés szerint
törött bors

a díszítéshez:
főtt tojás
uborka

Az alap hozzávalóit alaposan összedolgozzuk. Kiolajozott 25 darabos kocka zila formába
töltjük. 150 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük. Kihűtjük. Eltávolítjuk a formát. A
töltelékhez a kókuszolajat és a ToTu krém összekeverjük. Akkor jó, ha vaj állagot kapunk.
Sóval, törött borssal, ecetes tormával ízesítjük. Csillagcsőrös habzsák segítségével megtöltjük
vele a kockákat. Negyedbe vágott főtt tojás és uborka szeletekkel díszítjük. Tálaláskor
szeleteljük.
Ugyanakkor hasonló finomságokkal érdemes szeretteinket nem csak ünnepnapokon, de a
hét minden napján is meglepni. Hiszen akár idős szeretteink izomzat vesztésének
megállítására, akár a gyerekek fittségének fenntartásához remek választás a tojásfehérje. A
tojás nem csak húsvétkor kiváló választás!
További információ: https://www.facebook.com/totutojastermek

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!