2025. 05. 9. péntek

Gergely

1 EUR 405 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Kultúra » Így isszák a kávét a magyarok-Szeptember 29-én ünnepeljük a Kávé Világnapját
Sage_kavefozo_01

Így isszák a kávét a magyarok-Szeptember 29-én ünnepeljük a Kávé Világnapját

Budapest, 2024. szeptember 27. – A magyar kávéfogyasztási trendek az utóbbi években jelentős változásokon mentek keresztül. A hagyományos, „kotyogós” kávéfőzők mellett egyre többen fektetnek be olyan professzionális kávéfőzőkbe, amelyek precízebb kávéfőzést és teljesebb kávéélményt biztosítanak.

Szeptember 29-én ünnepeljük a Kávé Világnapját, ami idén vasárnapra esik. Sok családban a reggeli rituálé elengedhetetlen része a jó minőségű, frissen főzött kávé. A magyarok a kávéfőzés élményéről még nehéz időkben sem szívesen mondanak le. 2008-09-ben, tehát a gazdaság válság idején az éves, egy főre jutó kávéfogyasztás 2,6 és 2,5 kg volt. A pandémia idején, 2021-22 között pedig 2,7-2,9 kg-ra nőtt ez az érték.

Nem csoda, ha az emberek nagy része nem tudja elképzelni a napját kávé nélkül. Finom íze, különleges aromája mellett élénkítő hatással van a szervezetre, ami jól jön a reggeli időszakban, amikor sokan „elindítják” a napjukat. Felmérések szerint a magyar lakosság 15 évnél idősebb tagjainak 70 százaléka rendszeresen fogyaszt kávét.

Népszerű az Arabica

A legnépszerűbb fajták közé itthon a 100% Arabica tartozik. Ez a kávéfajta eredetileg Afrikából, Etiópiából származik. Az első írásos emlék 1737-ben keletkezett az ilyen kávébabból készített italról. Az Arabicát egy teljes évszázaddal korábban fedezték fel, mint a magyar piacon szintén megtalálható Robustát. Azonban míg az Arabica illatos, ízekkel teli aromával rendelkezik, addig a Robusta kissé fanyarabbnak, keserűbbnek hat, de a kávé erejét adja.

Itthon a legnépszerűbb kávé italnak az eszpresszó számít, de a cappuccino és a cafe latte is keresettnek tekinthető. A tejes, vagy növényi tejjel elkészített kávéköltményeket azonban a magyarok nemcsak otthon, hanem kávézóban is előszeretettel fogyasztják.

Hidegen is szeretik

Az újhullámos kávéfogyasztási szokások megjelenésével sokan a cold brew, vagyis a hideg kávét részesítik előnyben. Elkészítésekor a durvára őrölt kávét hideg vízre öntik és legalább 12 órán keresztül állni hagyják. Az így kapott kávé, vagy hideg főzet egyáltalán nem keserű, sokkal inkább virágos és gyümölcsös ízvilága van.

A Sage tapasztalatai szerint az otthoni „barista társadalom” folyamatosan bővül. Egyre többen fektetnek be prémium kávégépekbe és őrlőkbe, hogy otthon is élvezhessék a kávézás teljes spektrumát.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!