Egyre többen vannak, akik komoly hangsúlyt fektetnek a táplálkozásukra. Már nemcsak arra figyelnek oda, hogy mit esznek, hanem arra is, hogy mit nem. Sokak étrendjéből száműzve lettek az állati eredetű termékek, de még a cukor és a glutén is. Egyre több cukrászda kirakatában látjuk a feliratot: mindenmentes.
Viszont nem kell boltba menni ahhoz, hogy az ember egészséges finomságokat egyen, ebben az írásban például egy remek nyers-vegán sajttorta receptjét tesszük közzé, melyet a KávéVerzum minőségi szemes kávé kínálatával tehetünk még ízletesebbé.
Mindenmentes finomság
Ez a finomság tényleg “mindenmentes”, hiszen nem kell hozzá tej, glutén, cukor, tojás, de még szója sem. Sőt, sütni sem kell, hiszen nyersen összeállítható, elég ha akad a háznál egy jó aprítógép. Amit most mutatni fogunk, az egy alaprecept, melyet minden készítéskor újra lehet gondolni, mindenféle finomsággal kombinálni. Remek meglepetés lehet születésnapra vagy bármilyen családi ünnepnapra, bár semmi sem tiltja, hogy hétköznap is hódoljunk az élvezetének, hiszen nincsen benne semmi olyasmi, amiért tartózkodnunk kéne a fogyasztásától.
Mi kell hozzá?
A tésztához szükség lesz 220 gramm mandulára, 25 gramm kakaóporra, ami karobporral is helyettesíthető hisztamin-intolerancia esetén, és kell mindenképpen 20-25 szem datolya is.
A krémbe kerüljön 320 gramm natúr kesudió, 110 ml kókuszolaj, 230ml konzerv kókusztej (minél zsírosabb) 100 g porrá őrölt eritrit, egy vaníliarúd kikapart magjai, és egy dupla presszókávé, 2 evőkanál zselatinfix vagy egy késhegynyi agaragar.
A díszítéshez jöhet némi kávébab, durvára őrölt kávé és csokireszelék.
Elkészítés módja
A kesudiót már előző este be kell áztatni vízbe, hogy összeálljon majd a krém.
A mandulát meg kell pirítani, akár sütőben, akár serpenyőben, amint langyosra hűlt fel is aprítható. Ezután hozzákeverhetjük a kakaóport, és a magozott datolyát, eldolgozzuk az aprítóval.
Ha a massza összeállt, akkor azt egy sütőpapírral bélelt tortaforma aljába kell nyomkodni egyenletesen. Ha hígnak bizonyul, pár szem datolyával tovább sűríthető. Amint kész, be lehet tenni a hűtőbe “pihenni”.
Amíg a tészta összeérik, nekifoghatunk a krém elkészítésének. Az előző este óta ázó kesudióról a vizet leöntjük, majd aprítógépbe tesszük és lezúzzuk. Hozzáadjuk a kókusztejet, kókuszolajat és az eritritet, összedolgozzuk A felét kivesszük, elkeverjük a vaníliával, félretesszük.
A tálban maradt krémhez hozzáadjuk a dupla kávét és a zselésítőt, majd az anyagokat homogénre keverjük. Ezután elővesszük a tortaformát a hűtőből, a belső ívre sütőpapírcsíkot simítunk, és beleöntjük a kávés-kesus krémet. Pár percre betehetjük a hűtőbe, hogy szilárdabbá váljon, aztán pedig mehet rá a vaníliás része is a korábban félretett krémnek. Ha kész, egy egész éjszakát hagyjuk a hűtőben, de ha sietünk pár órára betehetjük a fagyasztóba is.
A díszítést meghagyhatjuk tálalás előttre: a szemes kávét, a durva őrleményt, illetve az étcsoki reszeléket ízlés szerint elhelyezzük a krém tetején./X/