A lángos a balatoni nyarak kedvelt étele. De ha egy hétvégi piacozásról van szó, akkor is szívesen megállunk a lángosozónál. Ezt a tipikusan magyar finomságot a külföldről érkező turisták is szeretik, sőt, 2023-ban a hungarikumok listájára is felkerült.
Régi étel új köntösben
Budapesten is hódít a lángos. Ezt ismerte fel a Retro Lángos Budapest is, amely a korábban megszokott büféből mára már a vendégtér mellett terasszal és kiülővel is rendelkező ételbárrá növekedett.
A vásárlói igények nyomán napjainkra új lángosok is születtek. A különféle diéták és ételallergiák miatt a kínálat már rendkívül széles. A variációs lehetőségeknek csak a fantázia szabhat határt. Természetesen az örök klasszikus, a sajtos-tejfölös minden étlapon szerepel.
Azonban megjelentek az olyan, speciális igényeket kielégítő termékek is, mint például a gluténmentes, a laktózmentes vagy a vegán változat. A gluténmentes lángos esetén fontos, hogy teljesen külön készüljön a lángos a glutént is tartalmazó változatoktól, hiszen csak ily módon lehet biztosítani a vendégek számára, hogy garantáltan gluténmentes maradjon az étel, és a lehetséges keresztszennyeződések is csak így védhetők ki.
Az ízesítések tekintetében gyakorlatilag mindenféle kombináció létezik már. A kecskesajtos-újhagymástól kezdve a húsoson át az extra csípősig minden van a palettán. Ha valaki édesen szeretné enni a lángosát, erre is van lehetőség.
Egy kis lángostörténelem
A lángos vitathatatlanul a szocializmus időszakának hagyatéka. Sokan nosztalgiával emlékeznek rá vissza, milyen volt a balatoni nyaralás alatt közösen elfogyasztott lángosok élménye. Olcsó és laktató, így kedvelt étel volt ugyanúgy a strandokon, mint a piacokon is, ahol a lángosos büfé előtt összegyűlve lehetett megvitatni az aktuális eseményeket.
A ‘90-es évek vége felé aztán új trendek jelentek meg a “lángostechnológia” piacán, és elkészültek az első töltött lángosok, ezzel jócskán szélesítve a kínálatot. A lángosozás csillaga újra felderült!
Aztán a 2000-es évekkel a modernizáció még inkább bekúszott a gasztronómiába is, és nem kerülte el a lángosozókat sem: megjelentek azok az új, mondhatni trendi ízek, amelyek hidat képeztek a modern kor fiataljai és a régi kedvenc, a lángos között.
Azonban a lángos nemcsak a generációs különbségeket enyhíti vagy tünteti el teljesen, hanem a nemzetek közötti kapcsolatot is képes megteremteni – ez a nagyon is magyar étel ugyanis kaphat más nemzetre jellemző feltétet is. Megjelentek az olasz, a mexikói és még ki tudja hányféle nemzet feltétei a lángosokon.
Lángos és technológia
Jelen korunk vívmányai szerepet kapnak a gasztrokultúrában is. A lángosozók is kihasználják a közösségi média erejét, és profi ételfotókkal mutatják be termékeiket, melyek így a világ bármely pontján megtekinthetők. Ezek után nem csoda, ha a külföldi turisták is keresik ezt az ehető hungarikumot.
A lángos tehát nem csupán egy étel, hanem múltunk és jelenünk része, mely összeköt és kapcsolatot alakít ki közöttünk./X/