Azt, hogy a magyar agrártermékek, élelmiszerek világszínvonalúak, talán már mindannyian tudjuk idehaza is. A kiváló magyar termőföldeknek köszönhetően tradicionális agrártermékeink és élelmiszereink minősége is kiváló. Ráadásul a magyar innovációknak
köszönhetően számos újdonsággal is előrukkol évről-évre a hazai mezőgazdaság.
Ezeknek az újdonságoknak a bemutatására kiváló lehetőséget kínálnak a nemzetközi vásárok,
ahol egyúttal számos nemzet újdonságait is megismerhetik a gyártók. Idén áprilisban például
több mint ötvenkét országból, mintegy ezerötszáz kiállító részvételével nyílt meg Ázsia egyik
legjelentősebb nemzetközi kiállítása Szingapúrban, a Food and Hotel Asia (FHA). A magyar
kiállítók 60 négyzetméteres közösségi standján többek között mangalicatermékekkel,
galambbal, édességekkel és magyar borokkal várták a beszerzők érdeklődését. Így
elmondható, hogy hazánk igazán nívósan képviseltette magát. A rendezvényre kilátogatott a
tojásfehérje-alapú tejtermék-helyettesítőket gyártó magyar cég képviseletében Dr. Németh
Csaba is.
– Az ételérzékenység és a proteindúsabb táplálkozás iránti igény témaköre az egész világban
téma. Ezekre egyszerre nyújtanak megoldást a tej-, glutén-, szója és hozzáadott cukor-
mentes termékeink, melyek fejlesztését a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel
közösen a jövőben is folytatjuk. A táplálkozási trendeknek és igényeknek megfelelő termékek
Ázsiába történő exportálásánál azonban komolyan figyelni kell a szállíthatóságra,
minőségmegőrzési idő hosszára, hiszen a termékeknek hosszú utat kell megtenniük a boltok
polcáig. Jelentős részben éppen ezért kezdtünk bele hűtve tárolás nélkül is polcálló valamint
mélyhűtött tejtermék-alternatívák illetve azokból készült egészségtudatos termékek
fejlesztéseibe – osztotta meg velünk gondolatait Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, c.
egyetemi tanár.
Tehát a magyar élelmiszergyártók reményei szerint hamarosan Ázsiában is még több Kárpát-
Medencéből származó finomsággal találkozhatnak a fogyasztók.
Végül egy Ázsia-tradíciók-innováció kombinációból született étel receptjét osztanánk meg,
méghozzá a tárkonyos kínai kel saláta receptjét és elkészítésének menetét:
Ajánljuk azoknak, akik szeretik sokak kedvencét, a főtt csülköt és valami hozzávaló illő
különlegesebb, és persze egészségre is gondoló köreten gondolkoznak. A termelői piacokon
sok helyen olyan szép kínai kelt találni, hogy még azoknak is, akik korábban nem készítettek
belőle semmit, gyakran nem tudtak neki ellenállni. És ha már egy-kettő bekerül a kosárba, itt
egy kiváló megoldás a felhasználására. Sokan a kínai kel kapcsán kizárólag főzelékben
gondolkoznak, de most kiderül, micsoda saláta is készíthető belőle.
Hozzávalók:
1 kínai kel
2 evőkanál friss tárkony
1 evőkanál tárkonyecet
a majonézhez:
5 dkg ToTu extrán krémes
1 dl paleolaj (nem paleozóknak olaj)
1/2-1 teáskanál Dijoni mustár (nem paleozóknak mustár)
1-2 teáskanál citromlé
1/2-1 teáskanál porrá őrölt eritrit (nem paleozóknak porcukor)
törött bors
só
Miközben a ToTu extrán krémest habverővel kevergetjük, vékony sugárban hozzácsorgatjuk
az olajat. Ha úgy látjuk, hogy az olaj összekapja a krémet, akkor fejezzük be az olaj
hozzácsorgatását, és keverjük addig, amíg a majonéz kisimul, innentől folytathatjuk az olaj
hozzáadását. Hozzáadjuk az ízesítő anyagokat. További felhasználás előtt 1-2 órára
hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérhessenek. Ha valaki nem tart a nyers tojástól,
így is készíthet majonézt.
Tárkonyecetet mi magunk is készíthetünk otthon, ha 2 dl 5-10%-os ecetbe 2-3 friss, alaposan
megmosott tárkonyágat teszünk, és jól lezárva az edény vagy üveg tetejét 2 hétig érleljük. A
tárkonyt később sem kell eltávolítani az ecetből.
A kínai kelt leveleire bontjuk. Átmossuk, lecsepegtetjük, megszárítjuk, majd a torzsás részt
kivágva a leveleket 1 cm széles csíkokra vágjuk. A majonézt összekeverjük a tárkonnyal, és a
tárkonyecettel végül összeforgatjuk a kel leveleivel.
További információ: https://www.facebook.com/totutojastermek