Lencseleves hozzávalók:
25 dkg lencse
20 dkg füstölt kolbász
2 db sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1-2 db babérlevél
a rántáshoz: olaj, liszt
só, ecet,vagy mustár, cukor, pirospaprika, tejföl
Elkészítés:
A lencsét tisztítás, áztatás után két liter hideg, sós vízben feltesszük főni. Beletesszük a megtisztított répákat, a karikára vágott kolbászt, fokhagymát, babérlevelet és a lencsét puhára főzzük. A vöröshagymát lereszeljük, vagy nagyon apróra vágjuk, majd olajon megdinszteljük. Megszórjuk liszttel, és zsemleszínűre pirítjuk. Levéve a tűzről belekeverjük a pirospaprikát, kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük a rántást, majd a levesbe öntjük. Felforraljuk, ecettel vagy mustárral, cukorral ízesítjük. A lencseleves tálalásakor tejfölt is tehetünk bele.