2025. 05. 10. szombat

Ármin, Pálma

1 EUR 405 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Hírek » Zöld-Hírek » Az állattenyésztéstől pusztulna el a Föld? Na ne!
boci

Az állattenyésztéstől pusztulna el a Föld? Na ne!

Nagyon sok irányból nap mint nap azt a kommunikációt halljuk, hogy miattunk pusztul el az
élet a Földön, ha húst, tejtermékeket vagy tojást eszünk. A valós okokkal, mint például, hogy
a túlnépesedés egyre inkább meghaladja a bolygó tűrőképességét, szinte említés szintjén
sem foglalkozunk. Valóban akkora probléma az állati-termékek fogyasztása?
„Sokszor felmerül, hogy a növények széndioxidot kötnek meg, míg az állatok és az állattartás
széndioxid kibocsájtó. Ez egy részigazság. A valós mérések alapján sajnos a
növénytermesztés döntő része is nettó CO 2 kibocsájtással jár. A növények tényleg jelentős
széndioxid megkötésre képesek, melynek mértéke sok tényezőtől függ. Ilyenek például a
levélfelület, vízellátottság. Azonban a talajlégzés is egy igen fontos tényező. Amennyiben a
növényzet borítása nem elég nagy, vagy éppen hiányzik, (gondoljunk csak bele, a betakarítás
után, és következő kelés előtt nincsenek is fotoszintetizáló növények a területen!), sokszor a
talajlégzés nagyobb, mint a megkötés. Növénytermesztés még kis intenzitású bio termelés
esetén is döntően éves mérleg tekintetében CO 2 kibocsátással jár. Kivétel a gyepesített
gyümölcsös illetve a legelő. Utóbbi még a rajta legelő állatokkal is CO 2 megkötő. Ezzel
szemben a többi élelmiszer növény termesztése a növények megkötő kapacitása ellenére is
kibocsájtó.” – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár, aki főként
funkcionális-élelmiszerek fejlesztésével foglalkozik.
Gyakori érv a vegánság mellett továbbá, hogy ahol lehet, állatokat legeltetnek, ott lehetne
élelmiszer növényeket termeszteni. Ez szintén sok esetben nem igaz. Az alpesi legelőket
felszántva az erózió rögtön elpusztítaná a termőterületet, száraz gyepű legelők sem
alkalmasak növénytermesztésre. Persze a közvélekedésben számos érdekességgel
találkozhatunk:
„Sokszor elhangzik, hogy baromfi- és sertéstartás során olyan takarmányokat esznek meg az
állatok, amiket humán étkezésben is fel lehetne használni, és az állatok egyfajta táplálék
konkurensei az embereknek, azonban sose firtatják, hogy a dohánytermesztés még közvetve
se transzformálódik étellé, valamint az alkoholos italok előállítása szintén élelmiszerből
történik, és mégse tiltakoznak. Mindezt úgy mondom, hogy a borfogyasztásra, akárcsak a
tojás vagy steak rendszeres evésére is, mindenkit csak buzdítani tudok.” – folytatta Dr.
Németh Csaba.
Na és a vízfogyasztás? Ott is az állatok lennének a Föld ellenségei?
„Sokszor emlegetik, hogy ha nem eszel egy adag bélszínt, azzal egy heti zuhanyzás
vízmennyiségét lehet megspórolni. Ez abból a téves feltételezésből indul ki, hogy egy
szarvasmarha mennyi vizet fogyaszt, azonban, ha az állat legel, akkor trágyával, vizeletével
táplálja a növényeket közvetlenül, ha istállóban áll, az alom szívja fel, és azt juttatják ki, így ez
a folyadék nem veszteség, hanem értékes erőforrás.”
A szarvasmarhák CH4 termelése kapcsán is túlzásokba esik a média. Való igaz, hogy képződik
metán, de ez az összes kérődzőre igaz a speciális emésztésük miatt. Azonban érdemes
kihangsúlyozni, hogy a jelenlegi szarvasmarha, juh és kecske állomány sokkal kisebb, mint a
területen eredetileg élő őstulkok és bölények populációja. A vegánok és úgy általában

mindenki által előszeretettel fogyasztott rizs termesztése során kifejezetten jelentős
mennyiségű CH 4 kerül a légkörbe. A helyben is megtermelhető hússal szemben a rizs és
persze egyéb, szintén gyakran fogyasztott egzotikus növények szállítása is káros anyag
kibocsájtással jár.
„Persze senkinek sem kell feladni elveit, de jó tisztában lenni a tényekkel, hiszen sok
kérdéskör sokkal összetettebb, mint gondolnánk, és egymásra hatóbb elemeket tartalmaz,
mint hinnénk”.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

További cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!