2024. 10. 28. hétfő

Simon, Szimonetta
1 EUR 405 HUF
1 GBP 485 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Gasztrománia » Megjelent az EHETŐ ERDŐ

Megjelent az EHETŐ ERDŐ

Melyik az a gyümölcs, ami minden parkban terem, mégis Iránból importálják? Hogyan lesz
izgalmas fogás a salátaboglárkából? Milyen íze van a hagymaszagú kányazsombornak?
Az EHETŐ ERDŐ című kötet 45 vadon gyűjthető, a lehető legtisztább forrásból származó
növényen keresztül adja át azt a majdnem feledésbe merült tudást, amellyel bárki sokkal
közelebb kerülhet a természethez. Az erdő és a mező kincsei ugyanis nemcsak fenntartható
forrásból származnak, szezonálisak és bárki számára elérhetők, de elképesztően finomak is!
Az exkluzív megjelenésű kötet minden, a természetre és a gasztronómiára nyitott olvasó
kincse lesz, hiszen a gyönyörű fotókkal illusztrált könyvből a növények felismerése, gyűjtése
és feldolgozása is elsajátítható.
A két szerző, Bózsó Gyula erdész és Megyeri Sára „dzsindzsász”, azaz vadnövény-
gasztronómiával foglalkozó újságíró számtalan gyűjtési és feldolgozási trükköt, gyűjtési
naptárt, lelőhelyre vonatkozó információt és receptet oszt meg a könyvben.
Fenntarthatóság a legmagasabb fokon
Aki kirándulás közben, a saját kedvére és a családjának gyűjt ehető növényeket, nem csak a
testével, hanem a lelkével és a környezettel is jót tesz! A természetben töltött idő
bizonyítottan gyógyító hatással van ránk. A növények megismerésével, a felvillanyozó
gasztronómiai kalandokkal pedig közelebb is kerülünk hozzá és a gyomrunkon keresztül
fedezzük fel, hogy mekkora értékeket rejt – vallják a kötet szerzői. Márpedig ha jobban
megszeretjük, akkor jobban is óvjuk, hogy az utódainknak is megmutathassuk a saját
bőrünkön és tányérunkon megtapasztalt csodát.
Értékmentés: elődeink öröksége mára luxus lett, de olyan luxus, ami bárki számára
elérhető
Az etnobotanika tudománya elődeink végtelenül gazdag és bölcs tudását kutatja, hiszen ahogy
az ember kezdett eltávolodni a természettől, úgy a növények hétköznapi ismerete is egyre
jobban kopott. A gasztronómiai szakemberek már évekkel ezelőtt felfigyeltek a vadon termett
növények nyújtotta fantasztikus lehetőségekre. Az EHETŐ ERDŐ-vel viszont mostantól
bárki, a saját kosarával elindulva, a saját konyhájában próbálhatja ki a különleges, rendkívül
értékes alapanyagokat – amelyekért csak kíváncsisággal és jóleső fáradtsággal kell fizetni.
Az EHETŐ ERDŐ bemutatóján Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere
mondott köszöntőt. A városvezető hangsúlyozta: a könyv segítségével az aktív turizmus
mellett az erdők megismerésére is lehetőség nyílik, olyan ismeret révén, ami az elődeinknek
birtokában volt. Lehetőség lesz visszanyúlni a természet tiszta és eredeti, rendelkezésre álló
alapanyagaihoz.
Az EHETŐ ERDŐ sajtóbemutatójának a Lillafüredi Palotaszálló adott otthont. A Palotaszálló
munkatársai kiemelten fontosnak tartják és büszkén hirdetik a varázslatos környezetét is:
hittel és felelősséggel vallják, hogy a „Bükk a kertjük” – éppen ezért kiemelt támogatói voltak
a kötetnek.

Hasonlóképpen, mint az ÉSZAKERDŐ Zrt., amely az anyagi támogatáson túl „ehető”
segítséget is nyújtott, hiszen a sajtóbemutató ízelítőjének alapanyagai is a területükről
származnak.
Az erdei alapanyagok iránt elkötelezett séf, Bózsó István az alkalomhoz illő falatkákkal
segített bemutatni, hogy milyen varázslatos is az EHETŐ ERDŐ:
1. Erdei vaul-au-vent variációk
– vadfűszeres vajkrém (podargafű, csabaíre vérfű)
– vaddisznópástétom csalánmaggal
– mogyorós hólyagfa hummusz szurokfűvel
2. Bükki kosárkák
– füstölt pisztráng mousse, medvehagymabimbós vinegrette
– erdei pestoscaprese
3. Szarvaskői kézműves sajtok vegyes erdei chuntey-val
(som, kányabangita, barkócaberkenye)
4. Desszertek
– pohárkrém erdei lekvárral, szamócás szórócukorral, fenyőrögykaviárral
– erdőmester szelet: bükkmakk lisztes piskóta, vackoros, borbolyás, bodzás erdei
krém, fenyőrügyszirupos glazúr, galajkakaós krémmel, levélmintás roppanóssal
– medvehagymás, fetás pogácsa

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

Tejszínes, gombás csirkemell
Hozzávalók: 40 dkg csirkemellfilé, 15 dkg gomba, 1,5 dl (főző)tejszín, 1 kanál keményítő 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, kakukkfű, kb. 2 dkg…

További cikkek

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp