A konyha berendezésénél nemcsak a bútorok kiválasztása, a megfelelő elemek kombinálása jelenthet kihívást, hanem az ideális főzőlap megtalálása is. Nem mindegy ugyanis, milyen modellt mellett döntünk, hiszen itt is több évre előre kell tervezni. Tanácsainkkal megpróbálunk segíteni az e feladat előtt állóknak.
Mi alapján válasszunk főzőlapot?
Nem csoda, hogy egy konyha felújítása, kialakítása esetén nem tudunk azonnal dönteni a háztartási eszközök, készülékek, a főzéshez való kellékek beszerzését illetően, hiszen például a Miele főzőlapok között is többféle verzióval találkozunk.
Létezik gázos, elektromos, indukciós főzőlap is, és mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya. Célszerű a választáskor átgondolni tehát a következőket:
- Milyen stílusú a konyha? Modern, minimalista, esetleg retró vagy country?
- Be van-e vezetve a gáz a helyiségbe? Ha nincs, tervezzük-e, hogy bevezettessük?
- Hol lesz a főzőlap helye? Mekkora terület áll rendelkezésre?
- Hány emberre kell főzni átlagosan?
- Melyek azok az ételek, amelyeket gyakran készítünk?
- Milyen edényeink vannak?
- Van-e okosotthon rendszerünk?
- Fontos-e a konyha egységes kinézete, a főzőlap más készülékekkel való kombinálása?
Talán hihetetlen, de ma már rengeteg megoldás található arra, hogy a konyhánkat, azon belül pedig konkrétan azt a helyet, ahol főzünk, teljesen egyedivé varázsoljuk, és akár a páraelszívóval is összekapcsolva a felületet okosotthonos rendszerbe integráljuk.
Előnyök és hátrányok: a gáz főzőlap
Nézzük meg, melyek az egyes modellek előnyei és hátrányai! Kezdjük a gáz főzőlapokkal!
Azt hinnénk, a gáz főzőlapoknak már leáldozott, mert kevésbé biztonságosak, nem is illenek a mai konyhákba, és csak körülményesen gyújthatók meg, pedig a valóság nem ez. A fent említett márka termékei között is találunk modern gáz főzőlapokat, amelyek például remekül beilleszthetők egy vidékies stílusú konyhába, ahol épp az indukciós főzőlapok mutatnának rosszul.
A dizájnos és innovatív gáz főzőlapokhoz már nem kell gyufát, öngyújtót sem használni, egy kattintásra fellobban a láng. Előnyük még, hogy bármilyen edényt tehetünk rájuk. Sőt, azoknak, akik gyakran főznek wokban, kimondottan ezek a modellek javasolhatók. Mellettük szól még az is, hogy ezek a leginkább energiatakarékos készülékek.
Az elektromos és az indukciós főzőlapok
Mindkét típus elektromos áramot használ a főzéshez, de más-más elven működnek. Az elektromos főzőlapok az üveg alatti főzőfelületet melegítik fel: ez adja át a hőt az edényeknek. Az indukciós főzőlapok viszont gazdaságosabbak, mert azonnal magát a serpenyőt melegítik úgy, hogy az indukciós elem és a főzőedény alapja között mágneses mezőt hoznak létre.
Mindkét típust a modern konyhákba tervezték, biztonságosak, praktikus a kialakításuk, és nagyobb edényeket is használhatunk az ilyen főzőlapokon. Nem mindegy azonban, miből készültek a lábasok, fazekak! Érdemes szakértő segítséget igénybe venni a döntés során: a Mielénél erre is van lehetőség./X/