2025. 05. 11. vasárnap

Ferenc

1 EUR 405 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Kultúra » Jegyzet » „Apróséf” alkot
royal_magazin_PNG

„Apróséf” alkot

-Mit főzöl Nagymami, csak nem Jókai bablevest? Toppan be a 12 éves, a konyhámba, beleszagol a levegőbe, és már az illatokról megállapítja mi lesz az ebéd.

Ervin egy csodálatos gyerek, mind a három unokám persze, a maga frontján. / Nem vagyok elfogult Nagymama:)/  Mindig kiválóan tanult, de hogy honnan van ekkora érzéke a főzéshez, elképzelni sem tudjuk. Picike korában is ott sertepertélt körülöttem a konyhában, ha sütöttem a pogácsát, s mondta: ” Ejbin segít”, és két évesen székre állva, szaggatta  tésztát, s ügyesen pakolta be a tepsibe. Már 10 éves korában pizzát sütött, – Ő maga gyúrta a tésztát is – különös gonddal keverve a mártást és válogatta hozzá a feltétet, hogy mindannyian elolvadtunk, érezvén a csodálatos ízeket. Olyan paprikás csirkét rittyent, hogy mindenki megnyalja utána a tíz ujját, hogy már a mézes-mustáros csirke költeményéről ne is beszéljünk, de a citromos tortája is verhetetlen.

A leghihetetlenebb ötlet az idén viszont az volt, amikor bejelentette, hogy Édesapja születésnapján Ő készíti a meglepetésmenüt. – Ne viccelj, – mondtam neki – nyolcan leszünk, ez még nekem is feladat. – Ne aggódj Nagymami, te csak gondoskodj a tortáról, a többi az Én dolgom, – nyugtatott magabiztosan. Természetesen az alapanyagokat is Ő maga válogatta hozzá össze. A meglepetésmenü fantasztikusra sikeredett. Foghagymakrémlevessel indult az ünnepi ebéd, majd pácolt, sült húsok következtek, amelyeket háromféle ízesítéssel készített el a kis séf. Még arra is figyelt, hogy Apukája nővére laktóz érzékeny, s nehogy olyan húst kapjon, amiben tejtermék van, ezért neki külön pácot készített. A köret pedig „lapított burgonya” volt, de mivel a Nagypapi a krumpli pürét imádja, ezért neki az is készült.

Az ugye, már szinte felfoghatatlan, hogy szülinapjára azt kérte, hogy „Angus marha stake”-et kóstolna, s amikor felfedezett egy angol nyelvű szakácskönyvet, azonnal meg kellett neki venni.

A minap beállított és kölcsönkérte a tésztanyújtó gépemet, mert mint mondta elkészíti a szakácskönyvből a citromos, ricottás töltésű raviolit, kakukkfüves vajon tálalva. Nálam, csak az üzletben csodálkoztak jobban rajta, amikoris kiméretett pontosan 45 deka ricottát. Hiába a jó étel alapja a pontos receptúra.

Most a „Pulled Pork” receptemre volt szüksége, mert azt készített, s persze körbeudvarolt közben: -Tudod van egy csomó recept a neten, de a tiéd olyan isteni volt a múltkor, úgy szeretném én is elkészíteni.

Nem tudom, mi lesz belőle, ha nagy lesz, de Én ámulva nézem a kis balkezest, ahogyan Ő alkot a konyhában, s az jut eszembe, hogy ma már ugyan imádok főzni, mert kikapcsol, pihentet, és meglehetősen változatos konyhát vezetek, de leánykoromban még a pirítósnak is odaégettem az egyik oldalát, mert annyira nem érdekelt ez a” tudomány”.

-obe-

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!