Hozzávalók 10 főre:
1,5 kg felkockázott vegyes nagyvad húsa (szarvas, vaddisznó comb, lapocka/ előre csomagolt felkockázott hazai vadhúst is vásárolhatunk)
15 dkg erdei gomba (vargánya, rókagomba, erdőszéli csiperke)
2 dl száraz fehérbor- 2dl vízzel elkeverve
3 szál sárgarépa
2 szál petrezselyem gyökér
3 szál petrezselyemzöld
1 kis zellergumó
1 fej közepes méretű vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 evőkanál házi vaj
1 evőkanál mustár
2 dl tejszín
1-2 evőkanál búzaliszt
só
fehér bors
vadhús fűszerkeverék
2 evőkanál tárkonyecet
3 szál lestyán
2 db babérlevél
díszítéshez:
2db citrom, 2szál petrezselyemzöld
Elkészítés:
A vadhúst inaktól, hártyától megtisztítjuk, és apró (1×1 cm-es) kockákra vágjuk.
Egy nagy fazékban, vagy bográcsban a finomra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát házi vajon aranysárgára fonnyasztjuk, hozzáadjuk a vadhúst és sózzuk, borsozzuk.
Felöntjük annyi vízzel elkevert fehérborral, hogy a húst ellepje és fedő alatt majdnem puhára pároljuk a húst. Ha a víz elfő, vízzel higított borral pótoljuk.
Ha a hús már eléggé puha, hozzákeverjük a kockákra, vagy aki szereti csíkokra(3cm) vágott vegyes zöldséget, majd vízzel felöntjük, beletesszük az összekötözött lestyánt és a petrezselyemzöldet, a babérlevelet és lassú tűzön jól összefőzzük. (Tartalmas raguleves alakja legyen!) Ezután petrezselyemzöldet, lestyánt és babérlevelet kivesszük a levesből.
Hozzáadjuk a raguleveshez a csíkokra vágott gombákat, majd ha a gombák is megpuhultak (kb. 15 perc után), tárkonyecettel, vadhúsfűszerekkel, sóval, borssal utánízesítjük a fenséges , pikáns vadragulevesünket. Aki tartalmasabbá szeretné tenni a levest házi csipetketésztát főzhet bele.
A kitálalt levest citromszelettel, petrezselyemzölddel díszítjük.
A vadraguleves Nimród módra után kísérőnek Tokaji Hárslevelűt, vagy Irsai Olivért, desszertként pedig meggyes rétest ajánlok.
Jó étvágyat kívánok!