A tejmentesen táplálkozók többnyire növényi italokkal, mint a rizs-, kókusz-, zabitalok helyettesítik a tejet. Ezek cukortartalma azonban rendkívül magas, ráadásul fehérje-tartalmuk csekély. Azonban létezik egy tojásfehérje alapú tejhelyettesítő, amely a tej-, glutén- és cukormentes receptekben kiválóan alkalmazható, amint az itt bemutatott„tej”berizs esetében is.
– A ToTu termékcsalád tagjai a tehéntejből készült tejtermékek egyre szélesebb skáláját tudják helyettesíteni, úgy, hogy tejet, zsírt, cukrot nem tartalmaznak. A tojásfehérjéből készült túró, sajtkrém-, tejföl-alternatívák mellett a tehéntej helyettesítője, ami számos ételallergiás, illetve akár a paleosok és ketosok étrendjébe is beleilleszthető – mondta Dr. Németh Csaba, termékfejlesztő.
A ToTu-„tej”berizs receptje
25 dkg rizs
3 dl víz
9 dl ToTu ital
10 dkg eritrit
1 vaníliarúd
a tálaláshoz:
őrölt fahéj
por eritrit
A rizst a vízzel, mérsékelt tűzön feltesszük főni. Amikor a vizet beitta, felöntjük a ToTu itallal. Hozzáadjuk az édesítőt, a vanília kikapart magjait és a vaníliarudat is, majd kis lángon, néha megkeverve 25-30 perc alatt készre főzzük. Fahéjjal ízesített por eritrittel megszórva kínáljuk.