2025. 05. 10. szombat

Ármin, Pálma

1 EUR 405 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Gasztrománia » XIV. Böllérfesztivál Kistarcsán
böllér1

XIV. Böllérfesztivál Kistarcsán

Tizenkét csapatnak kellett a szombati Böllérfesztiválon versenyeznie a szigorú zsűri s a vendégsereg kegyeiért. A hat disznóból hagyományosan májas-, véres hurka és kolbász készült, de volt olyan csapat, aki komplett menüjében a disznó minden részéből készített valami ínyencséget.

 

 

 

 

A csapatok helyből és az ország valamint a környező országok számos településéről érkeztek Kistarcsára. A zentaiak már ötször, a Baráti kör csapata hatodszor az Erdélyből érkező előpatakiak hetedszer álltak a kolbásztöltő mellé, hogy megmutassák főzési tudományukat.

 

– Tulajdonképpen nincs ebben semmi titok, – mondja Németh János, a Pest megyei Területi Roma Önkormányzat képviselője – aki éppen jó adag sót szór a hurka töltelékbe – mindössze annyi, hogy a szokásos fűszereket – só, bors, paprika, majoránna, fokhagyma – mi sokkal bátrabban használjuk, mint mások, mert szeretjük a fűszeres ízeket.

 

 

 

 

 

 

Az előpataki csapat fehér kolbásszal versenyez, amelyben csak só és bors van, de paprika nincs, mert náluk így szokás. A Baráti kör csapata már háromszor nyert a korábbi versenyeken, ez meg is látszik a portáljukon, a vendéglátásukon, és a finomságok tálalásán is.

Juhász István polgármester éppen a vendégek kínálásában serénykedett, amikor a Polgármesteri Hivatal csapatának sátrában megszólítottam, ahol már elkészültek az ételek. – Nem Én vagyok a Böllérfesztivál ötletgazdája, hanem az elődöm Solymosi Sándor, aki jelenleg a település alpolgármestere, de természetesen a jó hagyományokat őrizni és folytatni kell, így 14 éve minden évben megtartjuk a rendezvényt, hol több, hol kevesebb csapattal. A határon túli testvérvárosaink is minden évben részt vesznek a versenyen, és a pártok csapatai is. Arról is gondoskodunk, hogy a vendégsereg, a látogatók se unatkozzanak, így egész napos kulturális programmal fűszerezzük a rendezvényünket. A színpadon fellépő csapatok helyi egyesületek, táncosok.

 

Később találkozom az ötletgazdával is. Solymosi Sándor / fotónkon jobbra, balra pedig Opóczki István séf, aki néhány éven keresztül a rendezvény zsűri elnöke volt/ /alpolgármester elmondja, hogy -nincs könnyű dolga egy a főváros környékén lévő kistelepülésnek, hogy vonzó programokkal hívogasson, de az a dolgunk, hogy élhető kisvárost építsünk, s az ilyen hagyományokra megteremtsük a forrásokat, még akkor is ha a jelenlegi időben a gazdálkodás nem könnyű, de ez egy másik beszélgetés témája lehetne.

 

 

A zsűri elnökétől, – Herbst Norbert séf – arról érdeklődtünk, hogy milyen szempontokat vesznek figyelembe a döntésnél.

– A hivatalos értékelésben a portál megjelenése, az ízvilág, a hagyományőrzés, és a vendéglátás milyensége a fő szempontok. Ezek kiegészülnek az én szempontjaimmal. Mire gondolok? Azt szeretném látni, hogy az alapanyag minden formája visszajöjjön az elkészült ételekbe. Fontos, hogy a versenyzők nyúljanak vissza a tájegységük hagyományaihoz. Fontos, hogy a főzési technikákat jól használják, tehát amit főzni kell, az jól legyen megfőzve, amit pirítani kell az pirítva, amit sütni kell, az sütve legyen. Több éve zsűrizek a versenyen, de nem találkoztam olyan véres hurkával, amit zsömlével készítenek, vagy nem használják szívesen a gerslit a májas hurkához, pedig más lesz az állaga ízvilága mint a rizzsel készültnek.

Az eredményhirdetés szerint az erdélyi előpataki csapat bronz, a Szerbiából érkezett zentai csapat ezüst és a Baráti kör kapta meg az arany minősítést.

-obe-ol-

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!