Az idén is Miskolcon a Tokaj-hegyaljai borkúltúra úttörői. A nagy borbirtokok és családi pincészetek is képviseltetik magukat a seregszemlén. Tokaj-hegyalja legizgalmasabb Furmintjait készítő pincészetei sorakoznak fel újra február 10-én pénteken 17 órától, a Népkerti Vigadóban.
Ötödik alkalommal is változatlan a cél: a minőségi borok népszerűsítésére fókuszál a program és egyben a találkozás lehetőségét is kínálja a borászok és borkedvelők között. Közel száz féle nedű kerül terítékre egy térben.
Meglepő, hogy a Tokaj-hegyaljai borászoknak ritkán adódik módjuk miskolci bemutatkozásra. A régió legendás borvidéke, amely a magyar bort a világban is ismertté tette, itthon nagyobb figyelmet követel. Ezért is született a Furmint Február Miskolc ötlete kapcsolódva a már népszerű, azonos elnevezésű országos programhoz. A Furmint az a szőlőfajta, amely jól közvetíti a tokaji talaj sokszínűségét, számtalan stílusjegyet hordoz, fantáziadús. Alkalmas arra, hogy a hazai és külföldi fogyasztók érdeklődését is felkeltse.
A szervezők vezérelve a meghívásnál elsősorban a minőségre törekvés, hogy a látogatók nemzetközi mércével mérve is remek borokat kóstolhassanak és azok alkotási folyamataiba is bepillantást nyerhessenek a beszélgetések révén. A jelenlévők között a nagy birtokok (cca.100 hektáron gazdálkodók) tulajdonosai kifinomult stílust, megbízható, szinte állandó minőséget képviselnek. A kis borászatok (cca. 2-8 hektáron gazdálkodók) pedig egyedi, izgalmas, évjáratonként változó nedűket alkotnak, de mindig magas minőség jellemzi őket is. Érdemes lesz megkóstolni többek között ezért a Sanzon Tokaj borait, az Árvay Furmintot vagy a Budaházy pincészet borait. A nagy pincészetek közül pedig kihagyhatatlanok a Disznókő borok. A finom innivaló mellé pedig sikertörténetek járnak, melyek kapcsán méltán lehetünk büszkék hazánk borászaira.
Az idei sétálókóstolóra gasztronómiai kuriózumokkal készülünk újra. A Népkerti Vigadó, a Leves és a Tókert Étterem a Furmint ízhatását erősítő falatokat szervíroz!